03.07.2009. / 16:13

Autor: Andrea Belin

Liječenje bez lijekova: hranom pobijedite PMS

Stručnjaci tvrde da se pravilnom prehranom mogu ukloniti neugodni simptomi s kojima se tih dana u mjesecu bore pripadnice nježnijeg spola...

Pms zna biti jako neugodanPms zna biti jako neugodanNekoliko dana prije menstruacije za većinu žena su najgori dani u mjesecu. U to vrijeme u ženskom tijelu se odvijaju hormonske promjene zbog kojih se osjećaju umorno, raspoloženje im je najnižoj mogućoj razini, a i bolovi koje osjećaju znaju biti jako neugodni. No, stručnjaci tvrde da se pravilnom prehranom mogu ukloniti neugodni simptomi s kojima se tih dana u mjesecu bore pripadnice nježnijeg spola..

Voće i povrće
Kako biste se riješili predmenstrualnih tegoba, tih dana u mjesecu u prehranu uvrstite puno voća i povrća, naročito mahunarke, pšenične klice, raženi kruh i zobene pahuljice.
Jaki bolovi osjećaju se i zbog smanjenog unosa vitamina B6 i B12 ili njihove pojačane potrošnje. Zato treba jesti paprike, kupus, špinat, krumpir, grašak, jagode, kivi, integralni kruh i rajčice.

Mliječni proizvodi
Mliječne proizvode izbjegavajte jer hrana bazirana na mlijeku potiče grčeve. Dakle, za vrijeme vladavine PMS-a nemojte jesti sladoled, svježi sir i jogurte. Ukoliko su vam to omiljene namirnice, radije konzumirajte takve proizvode od soje jer sadrži prirodni estrogen koji također pomaže hormonalnoj ravnoteži.

Omega 3 masne kiseline
Pojačajte unos masti u organizam, posebno omega 3 kiseline koje se nalaze u ribi i ribljem ulju. Osim što kožu održavaju zdravom, jačaju imunološki sustav, ublažavaju depresiju, smanjuju krvni tlak...

Meso i jaja
S mesom i jajima postupajte isto kao i s mliječnim proizvodima. Dakle, tih dana u mjesecu potpuno ih izbjegavajte. Također, treba smanjiti unos margarina i biljnih masti jer i oni stimuliraju nastanak PMS-a.

Potpuno izbacite
Kekse, kolače i druge slatkiše, bijeli šećer, kruh i peciva od bijelog brašna nemojte jesti jer potiču hormonske poremećaje na svim razinama. Žene u danima PMS-a najčešće posežu za čokoladom, no i najomiljeniju slasticu tih dana u mjesecu nemojte konzumirati. Potrebno je smanjiti i unos kofeina i soli.

Vezane vijesti

6 namirnica koje ublažavaju simtome PMS-a

6 namirnica koje ublažavaju simtome PMS-a

Za ublažavanje simptoma PMS-a preporučljivo je prehranom unositi više B vitamina. Nedavno objavljena studija koja je obuhvatila preko 100,000 žena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika