06.07.2009. / 08:35

Autor: Nacionalova redakcija

Krvavi etnički sukobi u Kini: Ubijeno više od 140 ljudi

Nasilje je izbilo u gradu Urumqi, nakon što su prosvjednici od vlasti zatražili istragu o tučnjavi između ujgurskih i hanskih radnika u tvornici u južnoj Kini u kojima je poginulo dvoje ljudi

Foto: ReutersFoto: ReutersU neredima što su se sinoć odvijali u zapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang, poginulo je najmanje 140 ljudi, dok ih je ozlijeđeno više od 800. Prema pisanju kineskih medija, sukobe su pokrenuli pripadnici muslimanske manjine Ujguri. Rečena je manjina, koja se inače bori za neovisnost Winjianga, napadala prolaznike i zapalila na desetke automobila.

Ubrzo su tijekom noći na teren izašli policajci i vojska, nakon čega je došlo do žestokih sukoba. Nasilje je izbilo u gradu Urumqi, nakon što su prosvjednici od vlasti zatražili istragu o tučnjavi između ujgurskih i hanskih radnika u tvornici u južnoj Kini u kojima je poginulo dvoje ljudi.

Dio sinoćnjih prizora nasilja na ulicama zabilježen je i televizijskim kamerama te je objavljen na državnoj televiziji. U ovoj kineskoj pokrajini živi oko 8 milijuna muslimanskog stanovništva, a posljednjih nekoliko godina u više su navrata zabilježeni etnički motivirani sukobi. Nadležne su vlasti nakon sinoćnjeg vala nasilja uvele policijski sat.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Foto: ReutersFoto: Reuters

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika