06.07.2009. / 13:10

Autor: Hina

Preživjeli Srebreničani prijete bojkotom obilježavanja obljetnice genocida

U subotu, 11. srpnja, kad je planirano obilježavanje 14. obljetnice genocida nad srebreničkim Bošnjacima, na spomen-groblju u Potočarima trebalo bi biti pokopano 529 identificiranih žrtava

U subotu 11. srpnja obilježiti će se 14. godišnjica srebreničkog genocidaU subotu 11. srpnja obilježiti će se 14. godišnjica srebreničkog genocidaPredstavnici udruga koje okupljaju Bošnjake što su preživjeli genocid u Srebrenici te članove obitelji ubijenih i nestalih u toj enklavi najavili su u ponedjeljak kako bi mogli bojkotirati ovogodišnje obilježavanje obljetnice srebreničke tragedije.

Na sastanku s ministrom za ljudska prava i izbjeglice Safetom Halilovićem u Sarajevu predstavnici tih udruga izrazili su ogorčenost činjenicom da policija Republike Srpske nastavlja uhićivati srebreničke Bošnjake koje optužuje za navodne zločine nad Srbima.

Policija RS-a uhitila je potkraj prošlog tjedna kod Bijeljine Midhata Salihovića, koji živi u Švedskoj, a u BiH je doputovao kako bi sudjelovao u pokopu oca i brata koji su ubijeni u pokolju što su ga snage bosanskih Srba počinile u srpnju 1995.

Posrtni ostatci Salihovićeva oca i brata pronađeni su u masovnoj grobnici i tek su nedavno identificirani.

U subotu, 11. srpnja, kad je planirano obilježavanje 14. obljetnice genocida nad srebreničkim Bošnjacima, na spomen-groblju u Potočarima trebalo bi biti pokopano 529 identificiranih žrtava.

Hatidža Mahedović, iz udruge koja okuplja žene iz Srebrenice i Žepe, izjavila je kako je nečuveno da se uoči takva događaja uhićuju oni koji su uspjeli preživjeti.

"Naša djeca ne bježe od odgovornosti, no neka odgovaraju pred Sudom BiH ako su krivi", kazala je Mehmedović.

O tome hoće li bojkotirati obilježavanje obljetnice srebreničke tragedije i tražiti odgodu planirana pokopa identificiranih žrtava pokolja predstavnici bošnjačkih udruga trebali bi odlučiti do četvrtka.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika