07.07.2009. / 15:44

Autor: Hina

Na Vlašiću pronađena grobnica s tijelima Hrvata i Bošnjaka

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić izjavio je kako je grobnica otkrivena na temelju podataka iz priznanja o sudjelovanju u ovom zločinu što su ga dali Damir Ivanković i Gordan Đurić

Planina VlašićPlanina VlašićMasovna grobnica s najmanje šest tijela pronađena je na obroncima Vlašića, a pretpostavlja se kako su u njoj pokopane žrtve masovne likvidacije Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora što su je u ljeto 1992. godine počinile snage bosanskih Srba, potvrdio je u utorak Institut za nestale osobe BiH (INO).

U priopćenju se navodi kako su grobnicu otkrili stručnjaci INO u suradnji s Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA), a pretraga terena obavljena je po nalogu Tužiteljstva BiH.

Također se dodaje kako je grobnica pronađena na nepristupačnom terenu odnosno u provaliji dubokoj 250 metara na lokalitetu Korićanskih stijena.

Na tom mjestu pripadnici vojske i policije bosanskih Srba 21. kolovoza 1992. godine ubili su najmanje 210 Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora koji su ranije zarobljeni i držani u logorima.

Ubijeni su na obroncima planine Vlašić gdje su odvedeni uz izliku kako će biti razmijenjeni.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić izjavio je kako je grobnica otkrivena na temelju podataka iz priznanja o sudjelovanju u ovom zločinu što su ga dali Damir Ivanković i Gordan Đurić.

Još šestorica bivših pripadnika policije bosanskih Srba optužena su za ovaj zločin i od ožujka im se sudi pred Sudom BiH.

Ivanković je pak nakon priznanja zločina prošli tjedan osuđen na četrnaest godina zatvora.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 08.07.09. 10:32

u to vrijeme, to su paravojne snage bosanskih Srba, pomognute od strane JNA, tj. VJ.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika