08.07.2009. / 07:05

Autor: Hina

Kineski predsjednik prekinuo posjet Italiji zbog situacije u pokrajini Xinjiang

Prema kineskim izvorima u L'Aquili, gdje se u srijedu otvara summit, bez obzira na Huov povratak u Kinu, kinesko izaslanstvo sudjelovat će u radu summita G8

Foto: ReutersFoto: ReutersKineski predsjednik Hu Jintao prekinuo je službeni posjet Italiji gdje je terbao sudjelovati na summitu G8 i odlučio se vratiti u Kinu zbog situacije u pokrajini Xinjiang gdje je u neredima poginulo više od 150 osoba, objavila je talijanska agencija Ansa.

S obzirom na pogoršanje nereda u Xinjiangu, predsjednik Hu Jintao odlučio je odustati od sudjelovanja na summitu G8 i vratiti se u Kinu, izvijestila je Ansa pozivajući se na Tang Henga, prvog političkog savjetnika kineskoga veleposlanstva u Rimu.

Kineski predsjednik doputovao je u Italiju u nedjelju, a u ponedjeljak se sastao s talijanskim kolegom Giorgiom Napolitanom i premijerom Berlusconijem.

Prema kineskim izvorima u L'Aquili, gdje se u srijedu otvara summit, bez obzira na Huov povratak u Kinu, kinesko izaslanstvo sudjelovat će u radu summita G8.

G8 okuplja Njemačku, Kanadu, SAD, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Japan i rusiju. Kina bi trebala sudjelovati u radu summita u četvrtak kada će se G8 pridružiti pet zemalja u razvoju (Meksiko, Kina, Južna Afrika, Brazil i Indija) te Egipat.

U utorak su u glavnom gradu Xinjianga Urumqiju izbili novi neredi.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika