08.07.2009. / 09:37

Autor: Boris Bilas

Pad prometa na autocesti Rijeka - Zagreb: U prvih šest mjeseci 230.000 vozila manje

Potvrda učinaka recesije i lošije turističke sezone stigla je i u prvom vikendu srpnja. Iz Autocesta Rijeka - Zagreb brzo je stigao podatak o padu prometa od 4,5 posto u odnosu na prvi srpanjski vikend prošle godine

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaRecesija utječe i na jednu od najprometnijih prometnica u Hrvatskoj, autocestu Rijeka - Zagreb koja je posljednjih deset godina konstantno bilježila porast prometa od pet do deset posto. No, u prvom polugodištu ove godine promet na autocesti Rijeka - Zagreb bio je manji za 3,74 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, autocestom je od siječnja do lipnja prošlo oko 230.000 vozila manje.

Potvrda učinaka recesije i lošije turističke sezone stigla je i u prvom vikendu srpnja. Iz Autocesta Rijeka - Zagreb brzo je stigao podatak o padu prometa od 4,5 posto u odnosu na prvi srpanjski vikend prošle godine. Tako je početkom srpnja prošle godine od petka do nedjelje autocestom Rijeka - Zagreb putovalo 175.162 vozila, dok je prošlog vikenda zabilježeno 165.542 vozila.

Boljem rezultatu nije pridonijela ni činjenica da nakon otvaranja novih desetak naplatnih kućica u Demerju više nema uobičajenih kilometarskih kolona u Lučkom, što znači da se prema Kvarneru putuje brže i komfornije nego prijašnjih godina. Tek nešto bolje brojke zabilježene su u lipnju, kada je promet za 8.000 vozila bio manji u odnosu na lipanj prošle godine, što je pad od samo 0,5 posto, piše Novi list.

Sve navedene brojke vrlo su važne i zbog mogućih problema s otplatom dugoročnih bankarskih kredita, koji su podignuti zbog gradnje autocesta u Hrvatskoj. Naime, ne samo u ARZ-u, već i u Hrvatskim autocestama osnova za kredite bile su procjene konstantnog povećanja prometa, a time i prihoda na autocestama, što je trebala biti jaka garancija povrata posuđenog novca. Ukoliko bi pad prometa potrajao i narednih godina, postupno bi mogla biti narušena i solventnost državnih tvrtki koje upravljaju autocestama.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika