09.07.2009. / 12:24

Autor: Martina Čizmić

Murdochovi novinari do ekskluziva dolazili prisluškivanjem slavnih

Zanimljivo je da je policija nekoliko puta otvarala i zatvarala istrage zbog objavljivanja privatnih fotografija i podataka u tabloidu. Svaki je put vodstvo tabloida i News Groupe odgovaralo kako ne zna ništa o prisluškivanju, istraživanju ili hakiranju

Jude Lax (Foto: Rex)Jude Lax (Foto: Rex)Rupert Murdoch, medijski mogul, našao se u središtu skandala u Velikoj Britaniji kada je otkriveno da su novinari i urednici tabloida News of the World, koji je u Murdochovom vlasništvu, ilegalno prisluškivali i istraživali javne osobe.

Kako piše britanski Guardian, Murdochov News Group platio je više od milijun britanskih funti žrtvama ilegalnog prisluškivanja, kako bi one povukle tužbe protiv Murdochove tvrtke i "zaboravile cijeli slučaj".

Istraga je otkrila da su novinari tabloida News of the World ilegalno hakirali telefonske linije poznatih osoba u Britaniji kako bi došli do povjerljivih osobnih podataka poput poreznih informacija, bankovnih izvadaka i telefonskih računa.

Među poznatim osobama koje su bile prisluškivane i istraživane našli su se i Jude Law, Jade Goody, Gwyneth Paltrow, ali i predsjednik udruge profesionalnih nogometaša Gordon Tylor i neki sportaši i političari.

Prema nekim izvorima, privatni su detektivi, koje je unajmljivao tabloid, uspjeli hakirati dvije do tri tisuće telefona tijekom nekoliko godina.

Zanimljivo je da je policija nekoliko puta otvarala i zatvarala istrage zbog objavljivanja privatnih fotografija i podataka u tabloidu. Svaki je put vodstvo tabloida i News Groupe odgovaralo kako ne zna ništa o prisluškivanju, istraživanju ili hakiranju.

Rupert MurdochRupert MurdochU cijeli je slučaj upleteno više od 30 novinara i urednika News of the World, ali i Suna. Također, upleten je i direktor komunikacija za konzervativnog političara Davida Camerona, Andy Coulson. On je u vrijeme prisluškivanja bio zamjenik urednika News of the World i znao je za cijelu aferu. Sada zastupnici u britanskom parlamentu traže Coulsonovu ostavku.

Scotland Yard najavio je ponovno otvaranje istraga i procesuiranje novinara koji su naručivali, ali i privatnih detektiva koji su provodili ilegalni nadzor nad slavnim osobama.

Vezane vijesti

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je da tajne službe sigurno nisu špijunirale bivšu ministricu zaštite okoliša i prirode Mirelu Holy, a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika