09.07.2009. / 14:13

Autor: Hina

MMF u susjedstvu: Bosni i Hercegovini stand-by aranžman od 1,57 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je stand-by aranžman s Bosnom i Hercegovinom, potvrdilo je u četvrtak ministarstvo financija te zemlje. Takva odluka donesena je prošle noći u Washingtonu na zasjedanju Odbora izvršnih direktora MMF-a. U posebnoj izjavi koju je tim povodom dao ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić objašnjava se kako je riječ o trogodišnjem aranžmanu po kojemu bi BiH trebala dobiti ukupno milijardu i 570 milijuna američkih dolara. Prvi dio novčane potpore MMF-a BiH, u vrijednosti od oko 282 milijuna dolara, bit će dostupan odmah, dok će ostala sredstva biti odobravana tromjesečno ovisno o tome kako BiH bude ispunjavala preuzete obveze. "Ministar Vrankić pozdravlja tu odluku i podsjeća domaće vlasti da obveze preuzete i potvrđene pismom namjere treba izvršiti sukladno postavljenim rokovima", stoji u priopćenju Ministarstva financija BiH. Jedan od temeljnih uvjeta koje je MMF postavio BiH radi odobravanja stand-by aranžmana su značajne proračunske uštede na svim razinama vlasti. Republika Srpska tako je preuzela obvezu smanjiti proračunske rashode do kraja ove godine za oko 80 milijuna eura, dok je Federacija BiH obvezna provesti uštede od oko 200 milijuna eura. Vlada Federacije BiH stoga je predložila interventni zakon o smanjenju plaća te drugih davanja koja se osiguravaju iz proračuna u prosjeku za 10 posto. Ta je najava izazvala val prosvjeda, uključujući i one razvojačenih branitelja, pa su federalne vlasti u jednom trenutku pomišljale odustati od dogovora s MMF-om. Reagirajući na odluku MMF-a da odobri stand-by aranžman, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber izjavio je kako to pozdravlja, no također je upozorio kako se neće dopustiti da zbog toga budu umanjena prava i primanja zaposlenih.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMeđunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je stand-by aranžman s Bosnom i Hercegovinom, potvrdilo je u četvrtak ministarstvo financija te zemlje.

Takva odluka donesena je prošle noći u Washingtonu na zasjedanju Odbora izvršnih direktora MMF-a.

U posebnoj izjavi koju je tim povodom dao ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić objašnjava se kako je riječ o trogodišnjem aranžmanu po kojemu bi BiH trebala dobiti ukupno milijardu i 570 milijuna američkih dolara.

Prvi dio novčane potpore MMF-a BiH, u vrijednosti od oko 282 milijuna dolara, bit će dostupan odmah, dok će ostala sredstva biti odobravana tromjesečno ovisno o tome kako BiH bude ispunjavala preuzete obveze.

"Ministar Vrankić pozdravlja tu odluku i podsjeća domaće vlasti da obveze preuzete i potvrđene pismom namjere treba izvršiti sukladno postavljenim rokovima", stoji u priopćenju Ministarstva financija BiH.

Jedan od temeljnih uvjeta koje je MMF postavio BiH radi odobravanja stand-by aranžmana su značajne proračunske uštede na svim razinama vlasti.

Republika Srpska tako je preuzela obvezu smanjiti proračunske rashode do kraja ove godine za oko 80 milijuna eura, dok je Federacija BiH obvezna provesti uštede od oko 200 milijuna eura.

Vlada Federacije BiH stoga je predložila interventni zakon o smanjenju plaća te drugih davanja koja se osiguravaju iz proračuna u prosjeku za 10 posto.

Ta je najava izazvala val prosvjeda, uključujući i one razvojačenih branitelja, pa su federalne vlasti u jednom trenutku pomišljale odustati od dogovora s MMF-om.

Reagirajući na odluku MMF-a da odobri stand-by aranžman, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber izjavio je kako to pozdravlja, no također je upozorio kako se neće dopustiti da zbog toga budu umanjena prava i primanja zaposlenih.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika