09.07.2009. / 19:13

Autor: Boris Bilas

G8 ne pomaže dovoljno siromašnim zemljama: Pomoć samo 0,29 % njihovog BDP-a

Neke europske zemlje, koje uopće ni ne sudjeluju na summitu G8, puno su velikodušnije. One su već odavno su premašile obećanih 0,7% BDP-a: to su Danska, Nizozemska, Norveška i Švedska

Foto: ReutersFoto: ReutersIndustrijske zemlje ipak neće u idućoj 2010. godini 0,51% svog BDP-a uložiti u pomoć siromašnim zemljama. To je bilo obećanje sa summita G8 održanog 2005. u Škotskoj.

Cilj je bio ambiciozan: najbogatije zemlje svijeta htjele su do 2015. godine povećati svoju pomoć siromašnima na 0,7% svog BDP-a. Od toga očito neće biti ništa. Na summitu G8 u talijanskoj L' Aquili gostovati će i zemlje u razvoju - a sa svojim domaćinima iz skupine G8 oni će zapravo samo bilancirati do sada realiziranu pomoć, piše Deutsche welle.

Do 2015. je godišnja svota iz novčanika bogatih trebala narasti na oko 100 milijardi.

No, računica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) dokazuje da je u ovom trenutku realizirana samo trećina tog plana: umjesto 0,51% BDP-a, bogati za sada izdvajaju "samo" 0,29% svog BDP-a u korist siromašnih zemalja.

Zemlje u razvoju sadašnja gospodarska kriza najteže pogađa. Cijene sirovina kojima raspolažu su opale, baš kao i prihodi od turizma ili poljoprivrede. U većini zemalja jedva da postoje i programi socijalne pomoći najugroženijima. U sadašnjoj bi situaciji zapravo idealno bilo povećanje pomoći od strane bogatih država, a ne njezino smanjivanje.

Najviše novca za pomoć siromašnima izdvaja Velika Britanija - 0,43 svog BDP-a. Njemačka izdvaja 0,38% (13,9 milijardi dolara), a SAD samo 0,18% BDP-a (otprilike 26 milijardi dolara).

Neke europske zemlje, koje uopće ni ne sudjeluju na summitu G8, puno su velikodušnije. One su već odavno su premašile obećanih 0,7% BDP-a: to su Danska, Nizozemska, Norveška i Švedska.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika