10.07.2009. / 10:54

Autor: Tamara Janušić

10 najskupljih gradova svijeta: Tokio uvjerljivo na prvom mjestu

Dok je prošle godine Moskva bila najskuplji grad na svijetu, prvo je mjesto ove ponovno zauzeo Tokio. Slijede ga: Moskva, Osaka, Hong Kong, Zurich, Kopenhagen, New York, Peking i Singapur

TokioTokioUkoliko godišnji odmor planirate provesti van Hrvatske, dobro je znati koji gradovi kotiraju kao najskuplji za život, ali ništa povoljniji nisu ni za odmor. Pet od deset najskupljih gradova svijeta nalaze se u Aziji, gdje nacionalna valuta dobro kotira u odnosu na dolar.

Riječ je o je japanskom yenu, kineskom yuanu i singapurskom dolaru. Hong Kong, koji je peti na ljestvici ima valutu jednaku američkome dolaru.

Postoji puno razloga kojima se može objasniti financijska turbulencija prošle godine; milijarde dolara iz javnih fondova koji se koriste za podupiranje banaka; nagli pad izvoza; ili zadnji izvještaj o nezaposlenosti.

Još jedan takav način kojime se može mjeriti financijska nestabilnost u prošloj godini je i rangiranje najskupljih gradova gdje rade zaposlenici koji privremeno ili stalno žive u inozemstvu.

Deset najskupljih gradova za takve zaposlenike, po istraživanju Mercer Internationala, prošle godine su: Tokio, Moskva, Osaka, Hong Kong, Zurich, Kopenhagen, New York, Peking i Singapur.

Razlog su tečajevi valuta koje široko plivaju protiv vrijednosti dolara, te tako stvaraju promjene u troškovima kućanstava i drugih varijabli koje procesuiraju tvrtke kada razmišljaju o kompenzaciji za radnike iz drugih zemalja
Promjene u tečaju valuta su velike, pa je tako zbog povišenja vrijednosti egipatske funte u Kairu, taj grad sa 101 mjesta došao na 57.

Kao još jedan rezultat toga, ekonomije u Emiratima - kao što su Dubai i Abu Dhabi na visokom su mjestu isključivo zbog promjena u tečaju valute koja je veća od dolara.

Promjene u tečajevima mogu zadati glavobolje tvrtkama koji svoje zaposlenike šalju u inozemstvo, pogotovo u valuti koja se kreće od kuće do ureda, te koja se najčešće koristi kao plača zaposlenicima, pala je u odnosu na valutu koja se koristi u zemlji gdje se nalazi zaposlenik.

Vezane vijesti

Službeno: Tokio podnio kandidaturu za domaćinstvo OI 2020.

Službeno: Tokio podnio kandidaturu za domaćinstvo OI 2020.

- Želimo organizacijom Olimpijskih igara dokazati da je opravak od prirodne katastrofe, prozročene potresom i tsunamijem 11. ožujka, moguć – rekao je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika