Objavljeno u Nacionalu br. 713, 2009-07-14

Autor: Dean Sinovčić

Udar na Zakon o navijačima

Mediji i klubovi protiv rata s huliganima

O DIVLJANJU NAVIJAČA na nedavnoj utakmici Dinama i Steaue u Austriji i o tome kako javnost i političari brane nasilje nogometnih huligana govori Đurđa Adlešič, najangažiranija u stvaranju novog Zakona o navijačima

NASILJE SE NASTAVLJA
Iako su navijači prije donošenja novog
zakona pozvani od policije i Športskog
saveza kako bi se upoznali s novim pravilima, njihovi vođe su davali izjave poput onih 'da se baklje pale na svadbama, pa zašto ne bi i na stadionima', a neredi su počeli i prije nego
što je započela nogometna sezonaNASILJE SE NASTAVLJA Iako su navijači prije donošenja novog zakona pozvani od policije i Športskog saveza kako bi se upoznali s novim pravilima, njihovi vođe su davali izjave poput onih 'da se baklje pale na svadbama, pa zašto ne bi i na stadionima', a neredi su počeli i prije nego što je započela nogometna sezonaNedavni događaji na prijateljskoj utakmici između Dinama i rumunjske Steaue u austrijskom Bad Bleibergu, koja je završila divljanjem Dinamovih navijača i njihovim upadom na teren, ponovno su pokazali kako je uvođenje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, poznatog i kao Zakona o navijačima, bilo iznimno važno. Međutim, otkako se prošle godine potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič angažirala oko pisanja i donošenja tog zakona, našla se na udaru mnogih, od navijačkih skupina, preko medija, opozicijskih stranaka te nevladinih udruga. Njezina prva verzija zakona za sve kritičare bila je preoštra te je zakon ublažen. U verziji koja je usvojena u travnju u Saboru odustalo se, primjerice, od mogućnosti da se problematičnim navijačima oduzimaju putovnice kako ne bi putovali u inozemstvo na utakmice te se dopušta točenje alkohola na utakmicama uz dopuštenih 0,8 posto alkohola u krvi navijača. Cijelo to vrijeme do donošenja zakona Đurđa Adlešič bila je predmet poruge na brojnim nogometnim i košarkaškim utakmicama, često su je vrijeđali, a uz to su joj prijetili sudom u Strasbourgu ako se prihvati radikalna verzija njezina zakona. Iako je prihvaćena blaža verzija zakona, huligani su joj "zahvalili" divljanjem u Bad Bleibergu.


NACIONAL: Što su vam sugerirali predstavnici engleskog nogometnog saveza kad ste ih prošle godine posjetili u Londonu kako biste se posavjetovali o njihovim mjerama za rješavanje huliganskih ispada?
- Prva stvar koju su nam rekli bila je da nema zemlje koja se potpuno riješila navijačkog nasilja. Oni su ga maknuli sa stadiona, ali je ostao na ulici. Dalje, rekli su nam da nema zemlje koja je to uspjela brzo riješiti. Sjećam se da sam bila razočarana kad su nam rekli da za to trebaju godine. A mi smo to htjeli riješiti u dva mjeseca. Rekli su nam i da nema rezultata sa zakonom koji se radi bez navijačkih skupina jer su i oni radili s njima. Trebalo im je vremena, ponovno nekoliko godina, da uspostave takvu suradnju s njima da se zajedno pripremaju na odlaske izvan zemlje. Ništa od toga. Englezi su išli sa zakonom nakon što su ubijeni navijača, mi nismo smjeli čekati prvog mrtvog navijača. BEZ OSUDE HULIGANA Mate Peroš iz Hajduka
kaznu zbog divljanje Torcide doživio je kao uvreduBEZ OSUDE HULIGANA Mate Peroš iz Hajduka kaznu zbog divljanje Torcide doživio je kao uvredu

NACIONAL: Je li događaj u Bad Bleibergu dokaz da je vaš prijedlog Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima bio ispravan i da ga nije trebalo ublažavati, što se u veljači ove godine dogodilo?
- I na utakmici u Bad Bleibergu pokazalo se da je zakon potreban. Naš zakon je dobar, neke druge zemlje već pokazuju interes za njega, osobito nakon foruma u Salzburgu gdje su francuska, poljska, austrijska i srbijanska policija pokazale interes za njega. Međutim, treba znati da se naš zakon još ne primjenjuj u cijelosti. On je 17. travnja počeo vrijediti, ali neki segmenti tog zakona primjenjivat će se godinu dana kasnije jer je dan toliki rok za pripremu infrastrukture na stadionima. Što se tiče događaja iz Bad Bleiberga, MUP je prije utakmice obavijestio i slovensku i austrijsku policiju o dolasku navijača, imali su točne podatke s imenima i kretanjem navijača, ali nisu pokrenuli nikakav postupak.

NACIONAL: Da je Sabor usvojio i dio zakona po kojem se mogu oduzeti putovnice registriranim huliganima, možda do nasilja u Austriji ne bi došlo?
- Možemo pretpostaviti da bi rezultati bili bolji. Međutim, oni koji su bili žestoki zagovornici poštivanja njihovih ljudskih prava, kao da mi ostali nemamo ljudskih prava, ovaj put su uredno odšutjeli događaje iz Bad Bleiberga. Tu govorim o nevladinim udrugama koje su se jako brinule o ljudskim pravima navijača, ali govorim i o medijima koji objavljuju fotografije nasilnih navijača, prikazuju ih kao heroje, što izaziva natjecanje između navijačkih skupina. Jasno je da će navijači koji se pojave na naslovnici postati heroji u svojoj skupini i time izazvati one koji se nisu našli na fotografijama da također postanu heroji. U mnogim drugim zemljama koje imaju veći problem s navijačima mediji ne objavljuju fotografije huligana i ne stvaraju od njih heroje. Dakle, nevladin sektor i mediji su nas ostavili na cjedilu, stali na stranu navijača kad se zakon donosio kako bi im se svidjeli, a sada prešućuju vlastite pogreške.

NACIONAL: Koliko su čelnici klubova krivi za ovakvo ponašanje navijača? Godinama ni vodstva Dinama ni vodstva Hajduka nisu javno osudila divljanje navijača. Oni, po zakonu, moraju utjecati na navijače, a Mate Peroš je nakon kazne Hajduku zbog nereda na utakmici s Dinamom bio toliko uvrijeđen kaznom da je izjavio da oni, kao organizatori utakmice s Dinamom, nisu odgovorni za ponašanje gledatelja i bakljade nego da je za to odgovorna redarska služba.

- Izbjegavam komentirati pojedince, naročito one koji izjavljuju da se neće odazvati policiji i time ne šalju dobru poruku javnosti. Takvi šalju izravne poruke navijačkim skupinama, ali se zato sutradan potiho jave na policiju, što su mi potvrdili iz policije.

NACIONAL: Uloga medija pri donošenju ovog zakona bila je neobična, od blogova na internetu pa do emisija na HTV-u davao se prostor navijačima koji su pokušali rušiti zakon nevjerojatnim argumentima: "treba prilagoditi zakon našoj veličini, balkanskom karakteru, ovo je drugi svijet".
- Mi nismo drugi svijet i mi nismo Balkan u tom smislu u kojem ga oni spominju. Nasilje je nasilje, mi trebamo imati nultu toleranciju na nasilje. Ne pristajem na teze da smo mi Balkan, ali navijači nas svojim ponašanjem prikazuju u drugom svjetlu. I još se govori da bismo to trebali tolerirati. Mediji nam nisu pomogli. Nitko osim Nacionala. Nitko ne želi protjerati navijače.

NACIONAL: Kako objašnjavate činjenicu da je donošenje i ovog zakona iskorišteno za stranačke obračune? Bivši ministar policije, esdepeovac Šime Lučin, izjavio je: "Ovaj nam zakon nije ni potreban, jer se najveća većina obračuna ne događa na stadionima, nego izvan stadiona."
- Kod nas se, nažalost, sve koristi za političke obračune, a ovu izjavu je dao čovjek koji je imao priliku riješiti taj problem, ali ga nije riješio. Ne znam zašto se neki političari uvijek nastoje svima svidjeti. Posao političara donosi rizik da se nekima nećete sviđati čak i onda kad ste u pravu. Lučin je tada govorio da taj posao trebaju raditi zaštitari. Potpuno je jasno što rade zaštitari, a što policajci, i ne možemo prebacivati odgovornost samo na zaštitarske tvrtke. Tim izjavama Lučin se pokušao svidjeti navijačkim grupacijama, a izravne posljedice bile su da zakon nije donesen tada nego kasnije.

NACIONAL: Koliko mediji posredno podržavaju navijače dajući im priliku da "prodaju" demagogiju pa tako Tomas Bauer, koordinator devet navijačkih udruga, tvrdi u raznim medijskim istupima kako je za sve krivo stanje u državi?
- Mene od njegovih izjava, koje je davao jer mora braniti svoju skupinu, više začuđuje to što su takve izjave davali i pripadnici nekih nevladinih udruga u kojima sjede intelektualci. I oni su nabrajali probleme u državi. Po tome ne biste smjeli dirnuti ništa ako se prije toga ne riješe svi problemi u državi. Nema sustava koji je idealan, ali sam ponosna otkako sam čula da druge zemlje traže naš zakon. Sada se radi na mjeri koja bi se trebala potpuno podrazumijevati. Kad pošalješ ovakav podatak kakav je hrvatska policija poslala austrijskoj i slovenskoj, to ih obvezuje na djelovanje. SUKOBI S POLICIJOM Sukobi policije i navijača
Dinama Bad Blue Boysa
i paljenje bengalki su
vrlo čestiSUKOBI S POLICIJOM Sukobi policije i navijača Dinama Bad Blue Boysa i paljenje bengalki su vrlo česti

NACIONAL: Predstavnici navijačkih skupina stalno tvrde da se s njima nije razgovaralo pri pisanju ovog zakona.
- Mi smo u vrijeme donošenja zakona poštivali sva moguća pravila donošenja zakona, od resornih ministarstava do navijačkih udruga i klubova. Svi su bili uključeni i netočna je tvrdnja navijača da nismo htjeli razgovarati s njima. Oni su pozivani i više nego što ih je trebalo zvati, ali ja pokušavam raditi tako da uvijek pozivam one na koje se zakon odnosi. Treba čuti i njih, i oni imaju ljudska prava i svatko tko nevin strada od palice zaslužuje zaštitu. Pokušali smo ih educirati i objasniti im kako će se mjere primjenjivati, organizirali smo razne okrugle stolove Ravnateljstva policije i športskog saveza, gdje su imali priliku doznati što se događa.

NACIONAL: Neki podilaze navijačima. Možete li utjecati na Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, koji BBB-u poklanja gradski prostor u Draškovićevoj te tramvaj koji je BBB reklamno iscrtao, iako su prije toga navijačim godinama razbijali tramvaje ZET-a?
- Milan Bandić i njegovi suradnici razgovarali su s nama kad se zakon donosio i jedini su tražili godinu dana odgode zbog Zakona o javnoj nabavi kako bi se stadioni prilagodili intervenciji policije. Ja se neću petljati u odnose Bandića s navijačkim skupinama ali, isto tako, nisam od onih koji će podilaziti biračima.

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika


Notice: Undefined offset: 70136 in /home/arhivanacional/public_html/library/Ncl/View/Helper/RegexpArticle.php on line 73

Notice: Undefined offset: 70136 in /home/arhivanacional/public_html/library/Ncl/View/Helper/RegexpArticle.php on line 74

Notice: Undefined offset: 70136 in /home/arhivanacional/public_html/library/Ncl/View/Helper/RegexpArticle.php on line 75

Notice: Undefined offset: 70136 in /home/arhivanacional/public_html/library/Ncl/View/Helper/RegexpArticle.php on line 77

Notice: Undefined offset: 70136 in /home/arhivanacional/public_html/library/Ncl/View/Helper/RegexpArticle.php on line 78

Notice: Undefined offset: 70136 in /home/arhivanacional/public_html/library/Ncl/View/Helper/RegexpArticle.php on line 83