Objavljeno u Nacionalu br. 713, 2009-07-14

Autor: Nacionalova redakcija

Raskol u HSS-u: Friščić guši buntovnike suspenzijom Marijane Petir

Među razlozima za njenu smjenu su otkrića vodstva HSS-a da je ona već počela stvarati interesnu frakciju koja se trebala oštro suprotstaviti vodstvu stranke, te da je ona dobar dio tih akcija započela zato što je bila nezadovoljna svojim sadašnjim statusom unutar HSS-a

MARIJANA PETIR pokušala je udarom na Friščića zadovoljiti osobne političke ambicijeMARIJANA PETIR pokušala je udarom na Friščića zadovoljiti osobne političke ambicijeMarijana Petir suspendirana je iz HSS-a zato što je vodstvo stranke procijenilo da je ona zapravo spremala udar na Josipa Friščića s ciljem da stranku kasnije možda čak preuzme i ona osobno. Među razlozima za njenu smjenu su otkrića vodstva HSS-a da je ona već počela stvarati interesnu frakciju koja se trebala oštro suprotstaviti vodstvu stranke, te da je ona dobar dio tih akcija započela zato što je bila nezadovoljna svojim sadašnjim statusom unutar HSS-a. Vodstvo HSS-a doznalo je da je Marijana Petir željela osobno ući u Vladu, i to na mjesto potpredsjednika Vlade, te da čak ni tu nije bio kraj njenim budućim političkim ambicijama. Vodstvo HSS-a sustavno je pratilo i njene kontakte s nekim drugim strankama, pa se tako došlo do zaključka da je ona spremna na razna politička povezivanja koja možda trenutačno ne odgovaraju interesima HSS-a, ali u kojima bi Marijana Petir lakše realizirala svoje političke ambicije. Sve navedeno prava je pozadina njene suspenzije.

Marijana Petir, suspendirana potpredsjednica HSS-a, mogla bi u znak protesta istupiti iz HSS-a, ali njeno razočaranje veće je zbog nerealiziranih osobnih ambicija nego zbog načelnih stavova o potrebi stranačke brige za interese hrvatskih seljaka, doznao je Nacional iz krugova bliskih HSS-u. Predsjedništvo HSS-a privremeno je suspendiralo Marijanu Petir ponajprije zato što je prije nekoliko dana u intervjuu za Novi list kritički govorila o odluci HSS-a da u novom sastavu Vlade prepusti Ministarstvo poljoprivrede HDZ-u. Ona smatra da je time HSS izdao interese hrvatskih seljaka, te da će ta odluka dugoročno štetiti stranci, ali je Nacionalu odlučila ostati nedostupna za bilo kakav širi komentar nove situacije u kojoj se našla.

O odluci da se Ministarstvo poljoprivrede prepusti HDZ-u prvo se žestoko raspravljalo unutar HSS-a. Šest je članova predsjedništva HSS-a na prošlotjednoj sjednici bilo protiv te odluke: bjelovarski kadrovi Damir Bajs, Miroslav Čačija i Stanko Grčić, sisačka čelnica Marijana Petir, regionalni povjerenik HSS-a za Slavoniju Davor Vlaović, a smatra se da je protiv bio i Ivan Kolar, koji se nije pojavio na sjednici predsjedništva. Potom je Marijana Petir o tomu i javno govorila, pa su je suspendirali, jer je vrh stranke procijenio da je svojim izjavama upravo ona ugrozila rejting stranke. Izvori bliski HSS-u tvrde da je Marijana Petir tako naglo reagirala zato što se ona vidjela na funkciji potpredsjednika Vlade, te da je Božidar Pankretić odlaskom na tu funkciju uništio njene osobne ambicije. Prema tvrdnjama istih izvora, Marijana Petir je pokušala iskoristiti nezadovoljstvo jednog dijela stranke kako bi se i dodatno afirmirala unutar HSS-a, a možda je i to vrh stranke doživio kao prijetnju pa su je odlučili kazniti.

U vrhu HSS-a odlučili su se predati Ministarstvo poljoprivrede HDZ-u upravo zbog nerealnih obećanja koja je HDZ, prema viđenju vrha HSS-a, dao seljacima koji su se na traktorima nedavno dovezli u Zagreb. U vrhu HSS-a procijenili su da se ta obećanja nikako ne mogu ispuniti, te da je u takvoj situaciji bolje da se s ljutnjom seljaka suoči HDZ, a ne oni. Postoji još jedan razlog za takvo razmišljanje. I u vrhu HSS-a svjesni su da će Vlada uskoro, u slučaju deblokade pregovora o priključivanju EU, morati početi dramatično rezati subvencije poljoprivrednicima i provoditi još neke nepopularne mjere prema poljoprivrednicima. Te su teme zasad najveći interni problem odnosa dviju stranka, a u HSS-u su procijenili da će njihova stranka manje političke štete pretrpjeti ako ne bude izravno odgovorna za resor poljoprivrede kada se počnu provoditi spomenute bolne mjere u poljoprivredi već tijekom rujna ove godine.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 14.07.09. 10:57

došao jedan maloumnik i uništio im stranku, kakva katastrofa za hss je taj friščić


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika