Objavljeno u Nacionalu br. 713, 2009-07-14

Autor: Nacionalova redakcija

Nova domaća sapunica: Majetić izgubio na natječaju pa optužio HRT za sukob interesa

Na koncu je iznio tvrdnje da su članovi komisije krivo izračunavali bodove u postupku odabira najboljeg kandidata, te je i zbog proceduralne pogreške tražio poništenje natječaja

ROMAN MAJETIĆ u društvu prijateljice Marije CvitanovićROMAN MAJETIĆ u društvu prijateljice Marije CvitanovićProducent Roman Majetić poslao je privatno pismo Đuri Popijaču, predsjedniku Programskog vijeća HRT-a, u kojem tvrdi da je bilo nepravilnosti na natječaju HRT-a za proizvodnju domaće telenovele u vanjskoj produkciji. Na tom natječaju pobijedila je ponuda Ring multimedije, a odluku je donijela 11-člana komisija nakon dugotrajnog vijećanja i nakon, kako tvrdi Majetić, žestokih i prljavih međusobnih podmetanja većine sudionika tog natječaja. Majetić se natjecao na tom natječaju s tvrtkom Kreativna produkcija, okupio je oko sebe respektabilnu suradničku ekipu, uložio veliki napor da uspije, ali je na natječaju poražen. Majetić je HRT-u poslao službeni prigovor kojim traži poništenje natječaja.

On je u pismu Popijaču naveo da je svjestan činjenice da se Programsko vijeće ne može miješati u operativne odluke HRT-a, ali je istaknuo da se osjećao dužnim upozoriti ga na nepravilnosti. Majetić je napisao: "HRT je 6. svibnja raspisao natječaj za otkup telenovela pozvavši produkcijske kuće da im u roku od manje od mjesec dana predaju izuzetno opsežnu dokumentaciju, iznad svega sam materijal temeljen na 10 epizoda scenarija. Sama činjenica da je natječaj raspisan u tako kratkom roku koji je mnogim potencijalnim ponuđačima naprosto bio neizvediv, a ostalima jedva izvediv zadatak, budi sumnju.

Primjerice, istodobno se raspisuje natječaj za humorističnu seriju od 16 epizoda, za što je dat rok od 4 mjeseca. Nadalje, neki su elementi natječaja tako koncipirani da je bilo jasno da se natječaj raspisuje za poznatog ponuđača." Majetić u pismu proziva vodstvo HRT-a koje nijednom nije javno reagiralo na učestale medijske tvrdnje po kojima će novu seriju snimati Ring multimedija, iako se o tomu pisalo još za vrijeme natječaja. Majetić je u pismu Popijaču ovako opisao zašto misli da je Ring multimedija u povlaštenom položaju: "Da je Ring multimedija (zahvaljujući utjecaju svog vlasnika Digitela na HRT-u, što je nota bene, samo po sebi sukob interesa: marketinška agencija i to najveća koja ujedno na temelju svoje snage velikog kupca HRT-u prodaje i program) u povlaštenom položaju najbolje svjedoči i prošlogodišnji natječaj. HRT je raspisao natječaj za telenovelu od 105 epizoda, odabrao Ring, a potom aneksom ugovora povećao seriju na 100 dodatnih epizoda, čime je Ring ostvario dodatni prihod od gotovo 15 milijuna kuna, što nije bilo predviđeno natječajem." Na koncu je iznio tvrdnje da su članovi komisije krivo izračunavali bodove u postupku odabira najboljeg kandidata, te je i zbog proceduralne pogreške tražio poništenje natječaja.

Vezane vijesti

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je sasvim očekivanim nazvao smanjenje prognoze za zaduživanje Hrvatske sa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika