15.07.2009. / 12:29

Autor: Hina

Biskupi BiH zabrinuti stalnim ometanjem povratka prognanika

Kardinal Puljić je pozvao da se, unatoč poteškoćama, od povratka ne odustane te da se nastavi raditi na pomirenju i jačanju povjerenja među narodima

Kardinal Vinko PuljićKardinal Vinko PuljićKatolički biskupi iz Bosne i Hercegovine ponovo su iskazali zabrinutost zbog slabog povratka prognanih Hrvata u njihove prijeratne domove u toj zemlji pri čemu su posebice ukazali na probleme s kojima se susreću zainteresirani za povratak na područje Republike Srpske.

Nakon dvodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH održanog u Banjoj Luci, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u srijedu je kazao novinarima kako je sa zabrinutošću primljeno izvješće banjalučkog biskupa Franje Komarice o stanju povratka u njegovu biskupiju.

Kardinal Puljić je podsjetio kako je s prostora Banjalučke biskupije prognano oko 220 tisuća Hrvata-katolika te da ih je danas tamo manje od petnaestak tisuća.

Vrhbosanski je nadbiskup upozorio kako je to krajnje zabrinjavajući podatak no podsjetio je kako se od samog kraja rata malo i nedovoljno ulagalo u povratak izbjeglih i prognanih.

"Sustavno se išlo na to da povratka ne bude", kazao je kardinal Puljić.

Upozorio je i na to kako se i danas nerijetko čini sve ne bi li zainteresiranima za povratak to otežalo, od toga da im se uskraćuje materijalna potpora do mnogobrojnih administrativnih zapreka.

Kazao je kako uz domaće vlasti odgovornost za takvo stanje snosi i međunarodna zajednica jer se ni njeni predstavnici nisu dovoljno angažirali kako bi prognanicima bila zajamčena prava koja im pripadaju.

Kardinal Puljić je pozvao da se, unatoč poteškoćama, od povratka ne odustane te da se nastavi raditi na pomirenju i jačanju povjerenja među narodima.

Izrazio je i nadu kako će Parlament BiH uskoro usvojiti zakon o denacionalizaciji a on bi, među ostalim, trebao osigurati i da se značajna imovina vrati Hrvatima kojima je oduzimana u proteklim desetljećima.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika