20.07.2009. / 14:16

Autor: Hina

U Srbiji drastično pada natalitet : Srbi bi za 500 godina mogli biološki izumrijeti

U zadnjih 17 godina Srbija je bez Kosova izgubila pola milijuna stanovnika, prenose "Večernje novosti" i navode tvrdnje stručnjaka Republičkog zavoda za statistiku da je po popisu 1991. u zemlji bilo nešto više od 7,8 milijuna stanovnika te da ih je danas nešto iznad 7,3 milijuna

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU Srbiji je 2008. rođeno 30 tisuća djece manje nego je potrebno za prirodnu reprodukcijsku zamjenu stanovništva, a po stopi nataliteta ona je na posljednjem mjestu u Europi, objavio je u ponedjeljak beogradski dnevnik "Večernje novosti", navevši podatke ministarstva socijalne politike.

Ističe se kako je broj djece po bračnom paru smanjen s 4,1 na 0,81 te da najcrnje prognoze stručnjaka pokazuju kako će, nastavi li se tako, Srbi za 500 godina biološki izumrijeti.

Beogradski list prenosi ocjenu stručnjakinje za pitanja nataliteta prof. Biljane Spasić, po kojoj zabrinjava podatak da je broj sklopljenih brakova u protekla dva desetljeća za četvrtinu manji, te da trećina bračnih parova nema potomstvo, a trenutačno oko 800.000 građana traži pomoć liječnika kako bi postali roditelji. Istodobno, podatci pokazuju da se u Srbiji učini oko 200.000 pobačaja na godinu.

"Već 2100. u središnjoj Srbiji bit će samo 2,1 milijun stanovnika, u Vojvodini 800.000, a na Kosovu taj bi broj, po sadašnjem populacijskom trendu, bio čak 4,4 milijuna. Dakle, u svojoj državi bit ćemo nacionalna manjina!", ističe Spasić.

U zadnjih 17 godina Srbija je bez Kosova izgubila pola milijuna stanovnika, prenose "Večernje novosti" i navode tvrdnje stručnjaka Republičkog zavoda za statistiku da je po popisu 1991. u zemlji bilo nešto više od 7,8 milijuna stanovnika te da ih je danas nešto iznad 7,3 milijuna.

Dodaje se kako zabrinjava činjenica brza pada broja stanovnika srpske nacionalnosti te se ističe da bi, radi pozitivna prirodnog prirasta, svaka obitelj trebala imati barem četvero djece.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika