21.07.2009. / 15:09

Autor: Hina

U Mostaru zbog prosvjeda zaposlenika gradskih službi blokirane prometnice

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Mostara, na kojoj se po 16. put trebao pokušati izabrati novi gradonačelnik i donijeti proračun za 2009., otkazana je zbog bojkota vijećnika bošnjačke Stranke demokratske akcije

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaZaposlenici mostarskih gradskih službi u cijelosti su u utorak na tri sata blokirali promet na glavnom cestovnom pravcu u BiH, magistralnoj cesti M-17, zbog višemjesečnog neisplaćivanja plaća koje je nastalo zbog neprihvaćanja proračuna za 2009. godinu u tome gradu.

Na sjevernom prilazu gradu vatrogasnim vozilima je u 10.00 sati zapriječena prometnica M-17 pa vozila koja idu iz smjera Sarajeva prema moru ili unutrašnjosti nisu mogla nastaviti putovanje zbog čega su se stvorile kilometarske kolone. Od danas će svaki dan promet biti blokiran tri sata, sve dok se ne ispune zahtjevi za isplatom plaća, potvrdili su u sindikatima.

"Nastavlja se svakodnevna blokada do rješenja problema. Mi ćemo sigurno sudjelovati", rekao je predsjednik Sindikata vatrogasaca Milenko Zovko. Zajedno s vatrogascima promet su blokirali i drugi sindikati uposlenika gradskih službi koji već četiri mjeseca nisu dobili plaće.

Ured visokog predstavnika u utorak je odbacio mogućnost nametanja proračuna ili gradonačelnika optužujući lokalne političke stranke za "neuspjeh u ispunjavanju njihovih osnovnih obveza".

OHR je istaknuo da je blokada u Mostaru neprihvatljiva Vijeću za provedbu mira te poziva političke lidere da poduzmu hitne korake kako bi počeli rješavati ovu situaciju.

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Mostara, na kojoj se po 16. put trebao pokušati izabrati novi gradonačelnik i donijeti proračun za 2009., otkazana je zbog bojkota vijećnika bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Stranka demokratske akcije traži da se prije donošenja gradskog proračuna izabere gradonačelnik.

HDZ BiH traži da se promijeni Statut koji je nametnula međunarodne zajednica.

Mostar je jedini grad u kojemu nije izabran gradonačelnik devet mjeseci nakon održanih općinskih izbora u BiH. Bira ga posredno Gradsko vijeće i potrebna je dvotrećinska većina vijećnika od njih 35. Ključne političke stranke HDZ i SDA spore se oko toga treba li gradonačelnik u sljedeće četiri godine biti Hrvat Ljubo Bešlić ili Bošnjak Suad Hasandedić.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika