23.07.2009. / 07:08

Autor: Hina

Rehn: EK podupire put Srbije u EU kad se za to ispune uvjeti

"Želimo da Srbija postane članicom EU-a i u tom smislu dijelimo iste ciljeve kao i srbijanski predsjednik i narod", istaknuo je Rehn

Olli RehnOlli RehnPovjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn izjavio je u srijedu da Europska komisija (EK) podupire srbijanski put u EU i kako je važno da Srbija sačuva svoje opredjeljenje da u potpunosti surađuje s Haaškim sudom te da konstruktivno surađuje sa zemljama u regiji i s misijom Eulex na Kosovu.

Rehn je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem istaknuo da EK u potpunosti podupire ulazak Srbije u EU kad za to budu ispunjeni uvjeti, dodavši kako vjeruje da je vijest o prijedlogu za ukidanje viza dobra za njezine građane.

"Vjerujem da je to, što je EK prošli tjedan predložio ukidanje viza, dobrodošla vijest za građane Srbije, posebice za mlade koji će biti njezina europska budućnost", poručio je Rehn u obraćanju novinarima. Dodao je da Srbija još mora ispuniti neke uvjete kako bi se ukinule vize te kako vjeruje da će se to i dogoditi u početku 2010.

Rehn i Tadić složili su se da će ukidanje viza, vjerojatno već u siječnju sljedeće godine, potvrditi europski put Srbije i biti prvi opipljiv dokaz toga.

Osvrnuvši se na gospodarsku krizu, europski povjerenik istaknuo je da EK želi pomoći Srbiji paketom potpora i zajmovima. "Želimo da Srbija postane članicom EU-a i u tom smislu dijelimo iste ciljeve kao i srbijanski predsjednik i narod", istaknuo je Rehn.

Predsjednik Tadić kazao je da je europskom povjereniku prenio kako Srbija ostaje privržena svojem europskom putu, reformama i prilagodbama zakonodavstva potrebnima za ukidanje viza i što brži ulazak u EU.

Tadić je upozorio da je važna suradnja u regiji i ubrzanje vizne liberalizacije za BiH i Albaniju, podsjetivši da Srbija podupire što brži ulazak Hrvatske u Uniju jer će, kako je rekao, njezinim bržim ulaskom, brže ući i ostale zemlje u regiji.

Istaknuo je da Srbija surađuje s Haaškim sudom te da će učiniti sve što može kako bi se dvojica preostalih haaških optuženika (Ratko Mladić i Goran Hadžić) uhitili i izručili tribunalu.

Rehn se prije sastanka s Tadićem susreo sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, a tom su sastanku nazočili potpredsjednik vlade za europske integracije Božidar Đelić, ministri unutarnjih i vanjskih poslova Ivica Dačić i Vuk Jeremić te ravnateljica vladina ureda za europske integracije Milica Delević.

U priopćenju vladina ureda za suradnju s medijima navodi se da je tijekom sastanka konstatiran srbijanski napredak u procesu europskih integracija te da je premijer Cvetković najavio brže aktivnosti vezane uz taj posao.

Posjetom Beogradu europski povjerenik počeo je trodnevan posjet regiji, u okviru kojega će, kako je najavljeno, posjetiti Crnu Goru i Makedoniju, a zatim i BiH.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika