23.07.2009. / 07:18

Autor: Hina

Rusija želi koordinirati borbu protiv pirata

NATO je u lipnju odlučio produljiti operaciju i organizirati trajnu borbu s piratima koja se sve dosad sporadično povjeravala manjim flotama koje su izvršavale i druge zadaće

Rusi žele biti glavni u borbi protiv pirataRusi žele biti glavni u borbi protiv pirataRusija je predložila da koordinira kretanje svojih i NATO-ovih brodova u borbi sa somalskim piratima, a Sjevernoatlantski savez će razmisliti o tom prijedlogu, doznaje se u srijedu od diplomatskih izvora.

"Rusija ne želi staviti svoje brodove pod strano zapovjedništvo", već "nam treba koordinacija", rekao je novinarima ruski veleposlanik u NATO-u Dmitrij Rogozin, izvješćujući o susretu s kolegama iz NATO-a u okviru Vijeća NATO-Rusija.

Rogozin je istaknuo da njegova zemlja trenutačno sudjeluje u operaciji Atalante Europske unije, čije fregate i zrakoplovi od prosinca krstare Adenskim zaljevom i Indijskim oceanom kako bi somalske pirate odvratili od napada.

NATO je u lipnju odlučio produljiti operaciju i organizirati trajnu borbu s piratima koja se sve dosad sporadično povjeravala manjim flotama koje su izvršavale i druge zadaće.

Vojni dužnosnici Saveza trenutačno proučavaju mogućnost njihova stalnog raspoređivanja.

Sada zemlje NATO-a trebaju "osmisliti te prijedloge i vidjeti što se može" učiniti, rekao je glasnogovornik Saveza James Appathurai koji ne skriva činjenicu da je suradnja ograničena zbog toga što NATO ne želi Rusima otkriti sve procedure i tehnologije. "Neki su dijelovi problematičniji", kazao je, dodavši ipak da "Rusi to shvaćaju jer i sami imaju ograničenja".

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika