24.07.2009. / 09:00

Autor: Ozren Podnar

Telefonski bon-ton: Kako ne iritirati društvo SMS-ovima

Ako niste krajnji ekscentrik, sigurno s društvom komunicirate i putem kratkih tekstualnih poruka ili kraće SMS-ova. Taj je način ophođenja uveo revoluciju u druženje, jer je jednostavan, brz, nenametljiv i jeftin, bar dok nam Vlada ne uvede trošarine s kojima prijeti zadnjih tjedana

Važan je i telefonski bontonVažan je i telefonski bontonJesmo li rekli nenametljiv? To je točno, ukoliko poštujemo uvriježena pravila bon-tona za SMS-iranje. I ne činimo sljedeće pogreške.

SMS-iranje usred druženja

Sjedite za stolom s frendovima i odjednom konverzacija zamre. Pogledate oko sebe, a ono svatko prčka po mobitelu i šalje ili čita SMS-ove. Jedan počne, drugi ga oponaša i prije no što se možete snaći svi živi SMS-iraju. Ako vas to živcira, uzmite i vi mobitel i prisutnima pošaljite SMS sadržaja, "hoćemo li još štogod naručiti?". Vjerojatno ćete ih nasmijati i podsjetiti ih koliko je blesavo to što čine.

Inače, najgore je SMS-irati ako ste u društvu sa samo jednom osobom, jer je time vrijeđate na vrlo osobnom planu.

SMS odmah nakon poziva

Netko vas nazove kad se vi ne možete javiti ili ne čujete poziv. Odmah nakon toga ista vam osoba pošalje SMS s upozorenjem da vas je maloprije nazvala. Taj je SMS suvišan, jer primatelj je ionako vidio propušten poziv, ili će ga vidjeti čim baci pogled na mobitel. SMS-iranje nakon neodgovorenog poziva opravdano je samo ako je pozivatelj zvao s drugog broja koji je primatelju nepoznat, ili ako je žuran odgovor nevjerojatno važan.

SMS-iranje u kinu

Sjedite u kinu ili kazalištu i gledate dugoočekivanu predstavu. Ispred ili pored vas sjedi tip koji non-stop šalje i prima SMS-ove. Svako malo njegov mobitel zasvijetli, bilo da piše, ili prima poruke. A kad mu stiže odgovor, čuje se i vibracija (ako je imao bar toliko obzira da stiša ton). Takva praksa može jako dekoncentrirati okolne posjetitelje i ubiti im želju doživljaj filma.

Dokono SMS-iranje

Ponekad netko, kad mu je dosadno, pošalje frendu samo emotikon ili dosjetku. Ukoliko je takav prešutan dogovor između dvije osobe, nema problema. No ako vam idu na živce povremeni smajlići ili "hey", "juhuu", "šta se radi" ili "kuc-kuc", uzvratite SMS upozorenjem da ste zauzeti važnim poslom i da nemate vremena za neobaveznu prepisku bez sadržaja. I to upozorenje neka bude svaki puta sve oštrije.

Uzastopne mini-poruke

SMS doslovno znači "usluga kratkih poruka". Ali one ne moraju biti prekratke niti nesadržajne. Ima korisnika koji se dopisuju ovako:

1. Bok!
2. Kak si?
3. Imaš planova za večeras?
4. Svira XY u Bestu
5. Oko osmice
6. Dođem s Aleks
7. Dođeš?
8. Daj javi
9. Ćaos!
10. Hehe



Osim što je skuplje slati 10 poruka, primatelju bi vjerojatno manje išlo na živce da ste mu napisali "dođeš na koncert XY u Best oko 8, idemo ja i Aleks".

Takvom spisatelju možete poslati ovakav odgovor:

1. Daj
2. mi
3. ne
4. šalji
5. deset
6. poruka
7. umjesto
8. jedne
9. normalne
10. hehe

Vezane vijesti

ZET ukida plaćanje karte SMS-om

ZET ukida plaćanje karte SMS-om

ZET će od 1. veljače ukinuti mogućnost plaćanja prijevozne karte SMS porukom. Kao razlog za ukidanje ove ZET-ove usluge navodi se velika zlouporaba,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika