26.07.2009. / 14:59

Autor: Hina

Medvedev o percepciji Rusije: 'Naš imidž mora biti privlačan onima koji s nama surađuju'

Njegovi su prioriteti moderniziranje ruske ekonomije i uvođenje pravne države, a smatra da je ekonomska kriza samo naglasila potrebu za tim

Dmitrij MedvedevDmitrij MedvedevRusija mora biti moderna da bi bila privlačna i da bi je poštivali i stanovnici drugih zemalja a ne može postati snažnija bez dobrih vanjskih odnosa, izjavio je u nedjelju ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

"Naš imidž mora biti privlačan onima koji s nama surađuju", rekao je Medvedev u intervjuu za televiziju NTV: "Ne smijemo biti teško pristupačni, no istodobno moramo biti u stanju oštro odgovoriti kada okolnosti to budu nalagale", rekao je.

Na novinarsko pitanje smeta li mu što se Rusija na neki način poistovjećuje s imidžem medvjeda, ruski je predsjednik, čije prezime potječe od riječi "medvjed" odgovorio: "Taj mi je imidž vrlo blizak".

Medvedev je prošle godine postao predsjednikom Rusije, nakon Vladimira Putina koji je trenutno premijer.

Globalna ekonomska kriza nije poštedjela ni Rusiju, štoviše, vrlo ju je snažno pogodila, prouzročivši smanjenje cijena nafte s više od 140 dolara po barelu prije godinu dana na aktualnih 60 dolara te potaknula bojazan na Zapadu da bi Rusija u ovim teškim vremenima mogla izabrati izolaciju.

Putin je kao premijer i dalje popularnija ličnost u Rusiji od Medvedeva i njegova filozofija nepovjerenja prema Zapadu još uvijek dobro kotira među mnogim Rusima. U poruci ruskome narodu Medvedev je izjavio kako su bolje veze sa Zapadom u interesu Rusije, a opći napredak kod kuće mogao bi pomoći podizanju ugleda zemlje u inozemstvu.

"Ako želimo u svijet poslati pravu sliku, trebamo najprije riješiti najteže probleme. Moramo se potruditi stvoriti modernu i konkurentnu zemlju, a to je moguće samo ako budemo imali normalne veze sa svijetom", smatra Medvedev.

Njegovi su prioriteti moderniziranje ruske ekonomije i uvođenje pravne države, a smatra da je ekonomska kriza samo naglasila potrebu za tim.

Za NTV je kazao kako su bliskije veze sa Zapadom njegova dugoročna strategija.

"Ne možemo proizvoditi određene tehnologije ili usluge sami... čak i kad bismo stvorili najrazvijenije društvo i najmoćnije gospodarstvo", rekao je ruski predsjednik.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika