29.07.2009. / 17:10

Autor: Hina

Inzko traži financijsku deblokadu za mostarske gradske službe

Austrijski diplomat na čelu OHR-a objasnio je kako se mostarski vijećnici ne oslobađaju obveze da izaberu gradonačelnika i prihvate gradski proračun

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko naložio je financijsku deblokadu kako bi se isplatile plaće zaposlenicima i omogućilo financiranje mostarskih gradskih služba koje je paralizirala politička kriza nastala nakon prošlih općinskih izbora i nemogućnosti dogovora o izboru gradonačelnika i donošenja proračuna za 2009.

Inzko je umjesto gradskih vijećnika naložio sve isplate od travnja do listopada ove godine, a jedino će biti kažnjeni vijećnici u Gradskom vijeću i političke stranke koje se gotovo devet mjeseci nakon izbora ne mogu dogovoriti o kandidatu za gradonačelnika i proračunu za 2009.

"Ponašanje vijećnika i njihovih političkih stranaka dosegnulo je vrhunac cinizma i neprihvatljivo je. Njihov neuspjeh da izaberu gradonačelnika i osiguraju osnovu za uredno financiranje gradskih služba uzrokovao je nepotrebne patnje za Mostarce, doveo ih u težak položaj i na taj način ugrozio im živote. Ne vidim razlog zašto bi gradski vijećnici i političke stranke bili plaćeni ako ne rade posao za koji su izabrani, a oni koji zaista rade, kao hrabri vatrogasci, ne primaju plaće mjesecima", rekao je Inzko u pisanoj izjavi dostavljenoj iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Austrijski diplomat na čelu OHR-a objasnio je kako se mostarski vijećnici ne oslobađaju obveze da izaberu gradonačelnika i prihvate gradski proračun.

"Sada je u njihovu vlastitu interesu da što hitnije imenuju gradonačelnika i donesu proračun kako bi primili plaće", rekao je visoki predstavnik. Dodao je kako nisu isključene ni druge mjere ako se mostarske stranke ne dogovore o novom gradonačelniku koji se bira u Gradskom vijeću.

Sindikati su na izvanrednoj sjednici u srijedu, prije nego što je Inzko intervenirao, odlučili potpuno obustaviti rad i zapriječiti prometne ulaze i izlaze iz Mostara. Nakon odluke visokog predstavnika odlučili su odgoditi prosvjede.

Hrvatske i bošnjačke stranke u Mostaru devet mjeseci ne odustaju od zahtjeva da im pripadne mjesto gradonačelnika toga hercegovačkog središta. Gradonačelnik nije izabran ni nakon 16 pokušaja izbora u vijeću.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika