03.08.2009. / 13:32

Autor: Hina

Zmago ljuti i Talijane: Zastupnik talijanske manjine protiv Jelinčiča

Za razliku od naroda s prostora bivše Jugoslavije, kojih je znatno više, Talijani i Mađari jedini su ustavom spomenuti i priznati priznati kao "autohtone" manjine i ustav iz 1992. godine jamči im dva mjesta u parlamentu, te pravo na korištenje svog jezika u naseljima na slovenskoj obali i u Prekomurju

Zmago JelinčičZmago JelinčičPrijedlog ultranacionalističkog zastupnika Zmage Jelinčiča da se iz slovenskog ustava izbaci članak po kojemu dvije autohtone manjine imaju zajamčena mjesta u parlamentu nacionalna je sramota, ocijenio je zastupnik talijanske manjine u slovenskom parlamentu Roberto Battelli.

Botelli je u razgovoru za ljubljanski tjednik "Mag" od ponedjeljka odbacio Jelinčičevu inicijativu.

"Dođe li to na dnevni red parlamenta, rasprava bi čak mogla biti korisna da se otkrije hipokrizija koja je uzela maha u ovoj državi", rekao je Batteli.

"Izjednačavati Talijane s fašistima velika je sramota", dodao je.

Ultranacionalistički čelnik Zmago Jelinčič nedavno je pokrenuo prikupljanje potrebnih 20 zastupničkih potpisa za ustavnu promjenu kako bi se autohtonim manjinama, Talijanima i Mađarima, ukinulo automatsko zastupništvo u parlamentu.

Njihovi predstavnici u međunarodnim okvirima "djeluju protuslovenski", rekao je obrazlažući inicijativu Jelinčič.

Jelinčičeva je inicijativa pokrenuta pošto je Battelli u parlamentarnoj skupštini OESS-a podržao rezoluciju koja je u istom tekstu osudila nacističku i komunističku ideologiju i praksu, a da u njoj "nije osuđen i fašizam".

I slovensko ministarstvo vanjskih poslova ogradilo se od rezolucije, koja nije dobro dočekana ni u Rusiji, navevši da je Batteli prilikom izglasavanja zastupao vlastita stajališta.

"Većinu bi trebalo odgajati za suživot i poštovanje prema manjinama, ali to je nemoguće. Čim nešto učinimo, to je odmah sporno i odmah je to fašizam, na svakom koraku, čak među djecom. Retorika o radničkoj klasi danas se pretvorila u retoriku o naciji kao kolektivnom subjektu", rekao je Batteli.

Dodao je da Slovenci njeguju stereotipe prema susjednim narodima i da su manjine vrlo podložne procesu asimilacije, pa tako i 4.000 Talijana i 7.000 Mađara.

Za razliku od naroda s prostora bivše Jugoslavije, kojih je znatno više, Talijani i Mađari jedini su ustavom spomenuti i priznati priznati kao "autohtone" manjine i ustav iz 1992. godine jamči im dva mjesta u parlamentu, te pravo na korištenje svog jezika u naseljima na slovenskoj obali i u Prekomurju.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika