03.08.2009. / 19:00

Autor: Boris Bilas

Skandal u Ateni: Grčki dragovoljci sudjelovali u srebreničkom pokolju

Priznanje Vitalisa je došlo u javnost zajedno s tužbom za klevetu koju Vitalis sprema protiv poznatog grčkog novinara, Takisa Michasa. On je već 2002. u svojoj knjizi koja je najprije bila objavljena samo u Sjedinjenim Američkim Državama pod naslovom 'Nesveti savez - Grčka i Miloševićeva Srbija', otkrio povezanost Atene sa zločinima na Balkanu

Bivši grčki premijer Andreas Papandreu je bio "dobar prijatelj" Radovana KaradžićaBivši grčki premijer Andreas Papandreu je bio "dobar prijatelj" Radovana KaradžićaNjemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" prenosi priznanje dragovoljaca iz Grčke kako su sudjelovali u ratu u Bosni i Hercegovini uz punu podršku tadašnje vlade u Ateni. Iako tvrde kako nisu sudjelovali u borbama

Kako piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung u svom broju od ovog ponedjeljka, "prvi put su bivši dragovoljci u Grčkoj javno priznali da su uz podršku Atene sudjelovali u ratu u Bosni i Hercegovini na srbijanskoj strani te da su možda i neposredno sudjelovali u pokolju u Srebrenici. Stavros Vitalis, koji je za vrijeme rata koordinirao dolazak grčkih dragovoljaca kao podršku bosanskim Srbima, u svom priopćenju ukazuje na postojanje 'dogovora' sa vojnim vodstvom bosanskih Srba da se svi grčki dobrovoljci integriraju u vojsku Republike Srpske.

Vitalis, međutim, tvrdi kako im nije bilo dozvoljeno da sudjeluju u borbenim operacijama. To se odnosilo i na "borbe" u i oko Srebrenice pri čijem "oslobađanju" (navodne znakove koristi njemački list) ove zone pod zaštitom UN-a u srpnju 1995. od jedinica na čijem je čelu bio general Mladić, bilo ubijeno više od 7.000 muslimana, muškaraca i mladih, podsjeća FAZ, a prenosi Deutsche Welle.

Grčke dragovoljce, kako tvrdi Vitalis, nisu samo podržavali široki krugovi grčkog društva, nego je, s obzirom na 'toplo prijateljstvo' koje je postojalo između dugogodišnjeg premijera Grčke Andreasa Papandreoua i tadašnjeg vođe bosanskih Srba, Radovana Karadžića, podrška također dolazila i od grčkih političara. U članku u Frankfurter Allgemeine Zeitungu se isto tako ukazuje na pomoć grčkim dragovoljcima i suradnju Papandreouove stranke PASOK, Panhelenskog socijalističkog pokrete sa šovinističkom organizacijom "Panhelenski makedonski front", koja već godinama osporava i susjednoj državi Makedoniji korištenje njenog imena.

Ovo priznanje Vitalisa je došlo u javnost zajedno s tužbom za klevetu koju Vitalis sprema protiv poznatog grčkog novinara, Takisa Michasa. On je već 2002. u svojoj knjizi koja je najprije bila objavljena samo u Sjedinjenim Američkim Državama pod naslovom 'Nesveti savez - Grčka i Miloševićeva Srbija', otkrio povezanost Atene sa zločinima na Balkanu.

Povod tužbi je članak objavljen u grčkom dnevniku 'Eleftherotypia', u kojem Michas još jednom ukazuje na grčko sudjelovanje u "pokolju" u Srebrenici. Kako tvrdi Michas, grčko državno tužilaštvo sada namjerava saslušati kao svjedoke i nekadašnje vodeće političare grčke stranke PASOK i stranke "Nea Dimokratia" koja je i sada na vlasti u Grčkoj, piše u njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika