10.08.2009. / 09:56

Autor: Martina Čizmić

Budućnost Europe: Za 40 godina petina Europljana biti će muslimani

Dovoljno je istaknuti da se svake godine u zemlje EU useli između 1,5 i 2 milijuna ljudi

Muslimani će 2050. činiti petinu europskog stanovništvaMuslimani će 2050. činiti petinu europskog stanovništvaProšle je godine u 27 zemalja članica Europske unije živjelo tek oko 5 posto muslimana. No, posljednja predviđanja upozoravaju da bi se za 40-ak godina taj broj mogao znatno promijeniti.

Kako piše Daily Telegraph, do 2050. u Europi će otprilike 20 posto stanovnika činiti muslimani. Taj će se broj povećati zahvaljujući konstantnim migracijama stanovništva, niskim prirodnim priraštajem "starosjedioca", ali i širenjem EU na istočne zemlje.

"Europske države imaju duboke povijesne, kulturne, vjerske i jezične korjene. Dolazak velikog broja ljudi koji odstupaju od tih korijena može prouzročiti velike probleme", poručuju iz neovisnog istraživačkog centra Pew Research.

Iako muslimansko stanovništvo koje naginje Europi nije sklono ekstremizmu, stručnjaci upozoravaju kako se političari premalo bave pitanjem integracije migranata, što bi moglo dovesti do sukoba i socijalnih nemira.

Dovoljno je istaknuti da se svake godine u zemlje EU useli između 1,5 i 2 milijuna ljudi.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika