10.08.2009. / 17:02

Autor: Boris Bilas

Srbija vraća milijardu eura imovine žrtvama političkog progona

Slobodan Homen naglašava da se novi zakon odnosi samo na one osobe koje su osuđene zbog političke odluke ili odluke suda vezane s politikom i dodaje da ovaj prijedlog zakona ne treba povezivati sa Zakonom o denacionalizaciji

Slobodan Homen Foto: danas.rsSlobodan Homen Foto: danas.rsPrema procjenama Srbija treba vratiti milijardu eura građanima kojima je na nezakonit način oduzeta imovina u razdoblju između 1941. i 2001. To je predviđeno novim zakonom o rehabilitaciji, piše beogradski Blic. Novi zakon o rehabilitaciji propisuje da se imovina zaplijenjena od osoba kojima je suđeno zbog političkih uvjerenja, vjeroispovijesti, ideologije i klasnih razlika, vrati njima ili njihovim nasljednicima.

"Zbog velikog iznosa novca Ministarstvo pravosuđa će s Ministarstvom financija napraviti strategiju za vraćanje novca. Zakon o rehabilitaciji će ići na javnu raspravu u rujnu, a očekujemo da se nađe pred Skupštinom na jesen" kaže državni tajnik Ministarstva pravosuđa Srbije, Slobodan Homen.

On navodi da će pravo na dekonfiskaciju imati samo oni kojima je sud poništio raniju sudsku presudu kojom su nepravedno osuđeni i kažnjeni.

"Ukoliko nije moguće vratiti imovine u naturalnom obliku, zakon predviđa obeštećenje. Predviđeno je i obeštećenje za nematerijalnu štetu, pravo na poseban mirovinski staž i mjesečnu novčanu naknadu" navodi Homen.

Prema njegovim riječima, odluka o naknadi može se donijeti ako se odluke suda nisu temeljile na odgovarajućim odredbama Krivičnog zakona ili drugih zakona, već je presuda donesena s namjerom da se oduzme imovina.

"Veliki broj ljudi u razdoblju između 1944. do 1946. godine osuđeni su kao suradnici okupatora samo da bi im se oduzela imovina" objašnjava Homen. On kaže da će rehabilitirane osoba ili nasljednici moći ostvariti svoja prava ako podnesu zahtjev za dekonfiskaciju Komisiji za vraćanje konfiscirane imovine i rehabilitacijsko obeštećenje.

"Ukoliko Komisija u roku od 90 dana ne usvoji zahtjev ili ne donese rješenje, podnositelj zahtjeva imat će pravo podnijeti tužbu za vraćanje konfiscirane imovine nadležnom sudu. Oštećeni i njihovi nasljednici mogu zaključiti sporazum o vraćanju imovine koji je, prema prijedlogu zakona, izvršni dokument i temelj za promjenu stanja u katastarskom registru ili drugom službenom dokumentu", kaže Homen.

Slobodan Homen naglašava da se novi zakon odnosi samo na one osobe koje su osuđene zbog političke odluke ili odluke suda vezane s politikom i dodaje da ovaj prijedlog zakona ne treba povezivati sa Zakonom o denacionalizaciji.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika