12.08.2009. / 08:38

Autor: Martina Čizmić

Srbija ostaje bez kredita MMF-a?

Za razliku od Hrvatske, u kojoj se uvode novi porezi i povećava PDV, u Srbiji smatraju da kriza nije trenutak za povećanje poreza

MMF-ovi euri mogli bi zaobići SrbijuMMF-ovi euri mogli bi zaobići SrbijuPregovori srpske vlade i MMF-a bliže se kraju, ali sve se više čini da taj kraj neće biti zadovoljavajući ni za jednu ni za drugu stranu.

Kako piše Deutsche Welle, Vlada će najvjerojatnije odustati od MMF-ovih zahtjeva za smanjenjem zarada i povećanjem poreza, te zatražiti veći deficit. To MMF vjerojatno neće prihvatiti, pa se ekonomisti boje da bi Srbija mogla ostati bez međunarodne pomoći.

Za razliku od Hrvatske, u kojoj se uvode novi porezi i povećava PDV, u Srbiji smatraju da kriza nije trenutak za povećanje poreza.

"Ukoliko treba nešto promijeniti, to će biti veći deficit. Optimalno je 4,5 posto BDP-a. To znači da ćemo se više zadužiti i smanjiti rashode javnih financija. Za državu bi bilo lakše da se povećaju neki porezi, ali ovo nije trenutak za to", smatra potpredsjednik Vlade Božidar Đelić.

No, ekonomski analitičari smatraju da je takav potez zapravo traženje lakšeg puta te da političari jednostavno ne shvaćaju pregovore sa MMF-om ozbiljno. Prema posljednjim podacima pregovara se o kreditu teškom gotovo 3 milijarde eura.

Analitičari upozoravaju da je pomoć MMF-a imperativ jer u protivnom cijela makroekonomska stabilnost dolazi u pitanje, a to si srpska Vlada ne bi smjela dopustiti.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika