13.08.2009. / 16:19

Autor: Boris Bilas

Droga Kolinska demantira da pileća pašteta Argeta sadrži svinjsko meso

U Kolinskoj poštuju stečene certifikate Halal koji jamče da su ispitani proizvodi Argeta, u koje spada i pileća pašteta Argeta, proizvedeni u skladu s pravilima i zahtjevima standarda Halal, pa prema tome ne sadrže svinjsko meso. Certifikate su izdale islamske zajednice kako u Republici Sloveniji tako i u Bosni i Hercegovini

Sporna Argeta pašteta Droga KolinskeSporna Argeta pašteta Droga Kolinske"Povodom nedavnih objava u vezi s nalazima njemačkog instituta za prehranu Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit, u kojima se tvrdi kako pileća pašteta Argeta sadrži svinjsko meso, obavještavamo javnost i jamčimo kako niti pileća pašteta niti bilo koji drugi proizvod tržišne marke Argeta nisu proizvedeni od svinjskog mesa niti sadrže sirovine dobivene od svinjetine", stoji u priopćenju iz tvrtke Droga Kolinska koje upućeno medijima nkon što je u javnost izašla vijest da u njihovoj pašteti Argeta ima svnjskog mesa.

Podsjetimo, jedan je njemački institut za hranu ustvrdio da pašteta "Argeta halal" slovenskog proizvođača Droga-Kolinska iako se reklamira kao hrana priređena po odredbama šerijatskog prava i kao takva primjerena za konzumaciju od vjernih muslimana sadrži svinjsko meso.

Iz Kolinske do demantiraju te tvrde kako njihove tvrdnje potvrđuju rezultati ispitivanja koje je 7. kolovoza 2009. godine proveo nezavisni istraživački laboratorij Instituta Gissel iz Hanovera.

"Ispitivanja koja je taj institut obavio provedena su prema istoj metodologiji koju je koristio i institut za prehranu Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit. Obavljena je analiza proizvoda Argeta iz iste, prethodne i sljedeće serije koje je u svoju analizu uključio i spomenuti institut za prehranu. Institut Gissel izdao je i službenu potvrdu vezanu za svoje nalaze. Također, trgovački lanac Rewe je, neovisno od Droge Kolinske, proveo ispitivanja koja su potvrdila da Argetini proizvodi ne sadrže svinjetinu. Ta ispitivanja je 4. kolovoza 2009. godine obavila organizacija Lebensmittel Untersuchung iz Beča koja je izdala i službenu potvrdu o rezultatima svojih ispitivanja", stoji u priopćenju te nastavljaju kako navedeno potvrđuje da u Kolinskoj poštuju stečene certifikate Halal koji jamče da su ispitani proizvodi Argeta, u koje spada i pileća pašteta Argeta, proizvedeni u skladu s pravilima i zahtjevima standarda Halal, pa prema tome ne sadrže svinjsko meso. Certifikate su izdale islamske zajednice kako u Republici Sloveniji tako i u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika