19.08.2009. / 11:18

Autor: Andrea Belin

Oprez: poremećaji u spavanju povezani su s preranom smrću

Prerane smrti najviše se trebaju bojati pripadnici jačeg spola i to u dobi od četrdeset do sedamdeset godina. Svaki četvrti muškarac i svaka deseta žena za vrijeme spavanja imaju problema s disanjem i s vremenom dišni putevi kod takvih osoba propadaju

Poremećaj spavanja je ozbiljan zdravstveni problemPoremećaj spavanja je ozbiljan zdravstveni problemGodinama se pokušava otkriti kakve bolesti prijete osobama koje noćima ne mogu normalno spavati, a rezultati najnovijih istraživanja koja su provedena na jednom Sveučilištu u Baltimoreu (SAD), su pokazali da takvim osobama prijeti prerana smrt.

Prerane smrti najviše se trebaju bojati pripadnici jačeg spola i to u dobi od četrdeset do sedamdeset godina. Svaki četvrti muškarac i svaka deseta žena za vrijeme spavanja imaju problema s disanjem i s vremenom dišni putevi kod takvih osoba propadaju. Upravo zbog toga s vremenom dolazi do kratkih prekida disanja koji mogu trajati od sekunde pa čak i duže od minutu.

Doduše, već puno ranije je dokazano da ovakav poremećaj može izazvati hipertenziju, moždani udar i čak otkazivanje srca.

Međutim, u prijašnjim istraživanjima ovakvog tipa nije sudjelovalo puno ispitanika tako da se sa sigurnošću nije moglo tvrditi jesu li i neki drugi faktori, primjerice spol ili godine, povezani s povećanim rizikom prerane smrti.

No, kako bi napokon mogli dokazati povezanost nedostatka sna i prerane smrti, istraživanje je provedeno na uzorku od šest tisuća pripadnika oba spola.

Nadalje, dokazano je da se ovakav poremećaj češće javlja kod starijih muškaraca nego kod žena.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika