21.08.2009. / 12:46

Autor: Andrea Belin

Istraživanje: trčanje stvara ovisnost poput heroina

Osobe koje odjednom prestanu odlaziti u teretanu ili trčati, a do sada su se time bavile svakodnevno po nekoliko sati, prvo će početi osjećati umor, drhtati i cvokotati zubima

Vježbanje i bilo kakva vrsta fizičke aktivnosti svakako je poželjna, međutim i s tjelovježbom ne valja pretjerivati. Da primjerice, trčanje može izazvati ovisnost potvrdili su i rezultati najnovijih istraživanja.

Nakon naglog prestanka bavljenja fizičkim aktivnostima, kod osobe se javljaju isti simptomi kao i kod ovisnika. Dakle, osobe koje odjednom prestanu odlaziti u teretanu ili trčati, a do sada su se time bavile svakodnevno po nekoliko sati, prvo će početi osjećati umor, drhtati i cvokotati zubima.

"Kao što je slučaj s uzimanjem hrane, ali i ostalim stvarima, umjerenost je, čini se, ključna. Vježbanje je dobro za fizičko i mentalno zdravlje, ali važno je znati mjeru", kazao je autor istraživanja profesor Robin Kanarek s Tufts Universityja u Massachusettsu.

Istraživanje ovog tipa provedeno je na dvije skupine ljudi. Jedni su se bavili fizičkom aktivnošću dok su osobe iz druge grupe mirovale. Nakon toga svima su ubrizgali nalokson, drogu koja blokira simptome koji se javljaju kada heroin unesemo u organizam.

Obje skupine reagirale su na potpuno isti način. Znanstvenici su uvjereni da prekomjerno vježbanje u mozgu izaziva istu reakciju kao i kod onih koji naglo prestanu uzimati drogu.

Vezane vijesti

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Nerijetko se danas riječi “ako nisi na Fejsu kao da ne postojiš” vrlo doslovno shvaćaju jer trenutno oko 850 milijuna ljudi diljem svijeta ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika