21.08.2009. / 16:05

Autor: Martina Čizmić

Putin se protiv krize bori dijamantima

"Taj sektor donosi ozbiljne prihode u državnu i lokalnu blagajnu, a sada je u teškoj situaciji i treba pomoć", rekao je Putin

Vladimir PutinVladimir PutinRusija se trenutno nalazi u najgoroj gospodarskoj situaciji u posljednjih 20 godina. Dijelom zbog gospodarske krize u svijetu, a dijelom i zbog pada potražnje za nekim od njihovih najboljih izvoznih proizvoda poput nafte i dijamanata.

Tako se državni rudnik dijamanata Alrosa našao u velikim problemima zbog 3,6 milijardi dolara duga i sve slabije potražnje za njegovim dijamantima.

Kako bi spasio rudnik čiji prihodi čine 30 posto proračuna regije Yakutija, ruski je premijer Vladimir Putin najavio da će država povećati svoju kupovinu dijamanata.

"Taj sektor donosi ozbiljne prihode u državnu i lokalnu blagajnu, a sada je u teškoj situaciji i treba pomoć", rekao je Putin.

Naime, Alrosa više od polovice svojih dijamanata prodaje na američkom tržištu, na kojem je potražnja za luksuznim proizvodima u padu već više od godinu dana.

Zanimljivo je da ni najveći svjetski proizvođač dijamanata De Beers nije u najboljoj poziciji. U prvom polugodištu ove godine zabilježili su svega tri milijuna eura dobiti, što je poražavajuće u odnosu na prošlu godinu kada su imali 316 milijuna dolara dobiti.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika