25.08.2009. / 19:27

Autor: Hina

Zabrinjavajuća statistika gripe H1N1: 51 posto mrtvih u dobi od 20 do 49 godina

Općenito tijekom te prve faze pandemije, stopa smrtnosti (broj mrtvih u odnosu na broj slučajeva) iznosila je oko 0,6 posto s velikim variranjem ovisno o zemlji i metodama bilježenja oboljelih

Virus gripe H1N1Virus gripe H1N1Više od polovice osoba preminulih od pandemijske gripe H1N1 imalo je između 20 i 49 godina, a prosječnu dob od 37 godina, prema analizi potvrđenih smrti u svijetu do polovice srpnja koju objavljuju stručnjaci u časopisu Eurosurveillance.

U polovici smrtnih slučajeva svih dobi, nijedna skrivena bolest nije signalizirana.

Trudnoću i poteškoće s metabolizmom poput dijabetesa i pretilosti citiraju kao "posebno važne rizične čimbenike" Philippe Barboza i njegovi kolege s Francuskog instituta za sanitarni nadzor u tom časopisu Europskog centra za prevenciju i nadzor bolesti sa sjedištem u Stockholmu.

Najmanje 49 posto fatalnih slučajeva pokazivalo je još neku patologiju, često bolesti koje izazivaju smrt u slučaju sezonske gripe, prema istraživačima koji su detaljno analizirali 574 od 684 smrti potvrđenih do 16. srpnja, to jest u deset tjedana nakon prve međunarodne uzbune zbog novog virusa H1N1.

Pedeset jedan posto preminulih osoba imalo je između 20 i 49 godina, što predstavlja prosječnu dob od 37 godina. Šesnaest smrti zabilježeno je kod trudnica, od kojih najmanje osam s drugim rizičnim čimbenicima (pretilost, srčana ili respiratorna bolest poput astme ili tuberkuloze).

Među smrtnim slučajevima 12 posto ih otpada na djecu do 9 godina, a 10 posto na mlade od 10 do 19 godina.

Više od četvrtine (27 posto) preminule djece nije bolovalo od još neke bolesti, kao i 22 posto mladih od 20 do 29 godina, ističu autori.

Stariji od 60 godina predstavljali su globalno 12 posto smrtnih slučajeva, ali do 28 posto u Australiji i 36 posto u Kanadi. U toj dobnoj skupini, 60 posto smrti odnosilo se na osobe koje su bolovale od srčane ili dišne bolesti.

Općenito tijekom te prve faze pandemije, stopa smrtnosti (broj mrtvih u odnosu na broj slučajeva) iznosila je oko 0,6 posto s velikim variranjem ovisno o zemlji i metodama bilježenja oboljelih.

Vezane vijesti

Znanstvenici otkrili gen koji regulira odgovor na gripu

Znanstvenici otkrili gen koji regulira odgovor na gripu

Genetsko otkriće moglo bi objasniti zašto neke osobe ozbiljno obole ili čak ne prežive gripu, dok druge prođu s blažim simptomima koji su ograničeni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika