26.08.2009. / 16:31

Autor: Hrvoje Šimičević

Tko je lažov, a tko licemjer: Darko Milinović je dao odgovor

Osim što se za sada ne zna tko je od navedene dvojke govorio istinu, a tko lagao, Milinovićeva očigledna nevoljkost da izrazi još očiglednije nezadovoljstvo prema medijskim istupima premijerke Jadranke Kosor kojoj se naknadno ne sviđa njegov zakon, moglo bi se okarakterizirati kao zadnje licemjerje

Može se kazati kako je u najmanju ruku prigodan bio naziv konferencije za novinstvo, što ju je organizirao jedan od viđenijih HDZ-ovih ministara, Darko Milinović. Pressica je imala udarnički naziv "Tko je licemjeran i tko laže", a trebala je biti Milinovićev planski odgovor na opaske SDP-ovih političara na HDZ-ov Zakon o medicinskoj oplodnji. Iako je to dakle bio prvotni plan, autor navedene upitne krilatice poprilično se dobro (s)našao u njoj. Naime, odmah na početku, kao odgovor na pitanje 'Tko je licemjeran i tko laže' kandidirao je sebe, plus premijerku Jadranku Kosor, i to rečenicom da se trenutačno ne radi na promjenama kontroverznog Zakona.

Na taj je način doveo u blagu neprijatnost svoju šeficu, predvodnicu izvršne vlasti, jer je ona prije svega dva dana kazala kako se intenzivno radi na izmjenama, da je o tome razgovarala s Milinovićem i da će do promjena u njegovim dijelovima sigurno doći. Osim što se za sada ne zna tko je od navedene dvojke govorio istinu, a tko lagao, Milinovićeva očigledna nevoljkost da izrazi još očiglednije nezadovoljstvo prema medijskim istupima premijerke Jadranke Kosor kojoj se naknadno ne sviđa njegov zakon, moglo bi se okarakterizirati kao zadnje licemjerje. Jedino licemjernija izjava, koja je na istoj pressici izrečena u formi pravedničkog krika - a s ciljem da nabildanog ministra liši odgovornosti od podatka da je umjetna oplodnja postala gotovo onemogućena u Hrvatskoj - glasi otprilike ovako. "Gledajte, vi morate znati kako su u kolovozu i srpnju prošle godine također obustavljeni postupci ili ih je bilo tek nekoliko, a sve je to samo radi godišnjih odmora, a ne radi zakona".

Na kraju, nije naodmet spomenuti i temu zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, a koja je od početka bila idejno čedo ministra Milinovića i predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga. Naime, dok čeka sudsko poništenje svoga Zakona o medicinskoj oplodnji, Milinović je danas, nakon što je više mjeseci njegova odredba upropaštavala ugostitelje u cijeloj Hrvatskoj, obznanio kako će Zakon o nepušenju biti izmijenjen. Drugim riječima, zabrana potpunog pušenja biti će ukinuta, te će u dogovoru s ugostiteljima vlada vjerojatno prionuti znatno blažem rješenju. Jedna od opcija koja se otprije spominjala bilo je da se u procesu prilagodbe EU zakonima vlasnici kafića i sličnih objekata odlučuju za pušačku ili nepušačku opciju. U prijevodu, stvari bi se mogle vratiti na gotovo identičnu situaciju prije donošenja Zakona o nepušenju u ugostiteljskim objektima.

Ova tema zasigurno ne potpada pod konceptualni naziv Milinovićeve pressice. Možda naprasno odustajanje od Zakona o nepušenju nije laganje ili iskazivanje licemjerja, ali je zato svakako naknadni pokazatelj iracionalnosti, gluposti i nepromišljenosti nositelja izvršne vlasti. Iako, možda bi se u tom kontekstu ipak moglo govoriti, pošto je Milinović još kazao da 'pad prometa u ugostiteljskim objektima nije rezultat primjene Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda'.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 27.08.09. 07:00

Ovaj ministar oplodnje vise mi slici na kakvog izbacivaca ili tjelohranitelja, pa dajte ga manje slikajte. Njegovi nastupi i verbalne vrline su ipak podnosljivije, pa makoliko bile ispraznjene od smisla. Ali zato su mu nastupi slikoviti? Recimo da se ponovo veze u znak kakvog protesta (kao onomad i da pristupi Vladi koja mu je pohapsila sve "njegove" junake).
Eto, to ti je kad se u politikom belja svako kljuse. A da je ostao pickoprez barem mu friske arije ne bi manjkalo.


registracija
15/3/08

Sandzo, 27.08.09. 12:48

ne smije ga niko ukloniti, zna se udarat..pravi adezeovac!


registracija
8/7/09

bankar, 27.08.09. 12:55

on je jedno drugo i teće


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika