27.08.2009. / 17:49

Autor: Hina

Ako mogu oni: Slovenija odustala od većih poreza

"Križanič i ja stalno smo u dijalogu, radi se o dobrom ministru, ali on radi bolje nego što javno govori", rekao je Pahor

Borut PahorBorut PahorSlovenska vlada odustala je u četvrtak od namjere da uvede viši, 45 i 50-postotni porez na dohodak bolje plaćenih kategorija stanovništva, a premijer Borut Pahor je izjavio da se ministar financija Franci Križanič takvim prijedlogom zaletio mimo njegova znanja.

Da je prijedlog o povećanju poreznih stopa na plaće koje prelaze 3000 i 3700 eura bruto povučen iako se govorilo da je usklađen među koalicijskim strankama, u četvrtak je na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade potvrdio i premijer Borut Pahor. On je međutim negativno odgovorio na pitanje hoće li zbog gafa smijeniti ministra financija koji je i do sada imao probleme u komunikaciji s javnošću.

"Križanič i ja stalno smo u dijalogu, radi se o dobrom ministru, ali on radi bolje nego što javno govori", rekao je Pahor.

Križaničevu izjavu da će se uvesti dodatno oporezivanje dohotka bolje plaćenih kategorija stanovništva i smanjiti porezi siromašnijima oporbene su stranke kritizirale, a pokazalo se da nije usklađen niti u vladi, pa se od njega distancirao ministar gospodarstva, rekavši da bi porezni udar na srednju klasu i najproduktivnije slojeve društva postigao loše rezultate i usporio ekonomski oporavak.

"To je bio apsurdan i neprihvatljiv prijedlog u vrijeme kad podaci pokazuju da Slovenija ima najviše poreze na plaće", rekao je u četvrtak Radovan Žerjav, predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) koji traži da vlada umjesto dodatnog oporezivanja smanji javnu administraciju i proračunske troškove, te uvede porez na luksuznu robu i smanji zonu sive ekonomije.

Križanič koji se prije nekoliko mjeseci zaletio i izjavom da vlada razmišlja o oporezivanju neženja, što je izazvalo prosvjede, pa i sprdnju, u četvrtak je priznao da će ubuduće biti oprezniji pri davanju izjava.

Prijedlog o povećanju poreza na visoke prihode povučen je jer je vlada odlučila da to područje spada u strukturne reforme, a ne u područje rada ministarstva financija, rekao je na konferenciji za novinare.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika