27.08.2009. / 19:33

Autor: Martina Čizmić

Susjedi režu: Srbija otpušta 10 posto zaposlenih u državnim službama

Ono na čemu je MMF inzistirao su štednja racionalizacij i reforme. Prije svega to znači smanjenje troškova u najvećim ministarstvima - zdravstva, policije i obrazovanja

Srpski predsjednik Boris TadićSrpski predsjednik Boris TadićSrbija pokušava zadovoljiti uvjete za MMF-ovu financijsku pomoć pa je umjesto uvođenja novih poreza predložila smanjenje javne uprave za 10 posto.

Kako je za Blic izjavio potpredsjednik srpske Vlade Mlađan Dinkić, otpuštanja bi trebala krenuti početkom sljedeće godine, nakon što država donese zakone potrebne za reformu javnog sektora. Također, Srbija je MMF-u predložila i zamrzavanje plaća i mirovina.

Do kraja bi godine trebao biti donesen zakon o državnim službenicima koji će omogućiti sistematizaciju radnih mjesta koja se neće moći mijenjati.

Ono na čemu je MMF inzistirao su štednja racionalizacij i reforme. Prije svega to znači smanjenje troškova u najvećim ministarstvima - zdravstva, policije i obrazovanja.

Jedan od sugovornika pregovora sa MMF-om istaknuo je kako će se ponovno morati pročešljati proračun kako bi se uštedjelo na svim razinama, a najavio je i provjere svih javnih natječaja i subvencija.

MMF je već ranije pristao na srpski deficit od 4,5 posto BDP-a, no za 2010. godinu su inzistirali na odlučnim reformama kako se deficit ne bi produbljivao.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika