28.08.2009. / 07:19

Autor: Hina

Slovenija kreše prava bivšim ministrima

Prema do sada važećim propisima bivši zastupnici i članovi vlade imaju mogućnost da godinu dana nakon što izgube ministarsku ili zastupničku fotelju dobivaju novčanu nadoknadu u visini ranije plaće

Borut PahorBorut PahorNezaposleni slovenski ministri iz prijašnje vladajuće garniture izgubili su u četvrtak pravo na dobivanje regresa za godišnji odmor jer se po novom tumačenju ne nalaze u radnom odnosu nego se vode kao nezaposleni.

Takvu je odluku na preporuku ministarstva za javnu upravu u četvrtak na sjednici donijela vlada premijera Boruta Pahora.

"Ista odredba jednom će važiti i za sadašnje ministre u mojoj vladi", odgovor je koji je Pahor novinarima dao na upit što će se dogoditi ako bivši ministri svoj dodatak za godišnji odmor pokušaju utužiti na sudu.

Nije naime tajna da novi propis najviše pogađa Slovensku demokratsku stranku (SDS) bivšeg premijera Janeza Janša čiji se ministri većinom nisu uspjeli uvrstiti u parlament na lanjskim izborima unatoč tome što je sama stranka dobila najviše zastupničkih mjesta nakon Pahorovih Socijalnih demokrata.

Prema do sada važećim propisima bivši zastupnici i članovi vlade imaju mogućnost da godinu dana nakon što izgube ministarsku ili zastupničku fotelju dobivaju novčanu nadoknadu u visini ranije plaće.

No, to se do sada računalo kao radni odnos, pa su bivši ministri i bivši zastupnici dobivali i regres za godišnji odmor koji je inače bivšim zastupnicima već isplaćen u travnju, a bivšim ministrima ne.

Protiv novog tumačenja zakona o vladi i zakona o zastupnicima već je prosvjedovala Nova Slovenija (NSI), stranka koja je bila dio vladajuće koalicije bivšeg premijera Janše, ali na lanjskim izborima nije prešla izborni prag, pa je "na čekanju" sada četvero njenih bivših ministara i nešto više zastupnika.

Na kritike da "nezaposleni" bivši ministri i članovi parlamenta špekuliraju i ne žele se zaposliti jer im je bolje biti na visokoj proračunskoj plaći bivši je zastupnik te stranke Janez Kokalj izjavio da poslodavci često zbog njihove političke eksponiranosti ne žele zaposliti bivše parlamentarce bez obzira na njihovu stručnost. Po vlastitim tvrdnjama on je nakon propasti na izborima dobio negativan odgovor više desetaka poslodavaca kad se javljao na natječaje.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika