28.08.2009. / 07:31

Autor: Hina

Putin i Borisov telefonski razgovarali o energiji

bog gospodarske krize novi šef bugarske vlade desnog centra želi ponovno razmotriti plan gradnje nuklearne centrale od 2000 MW na Dunavu koju bi gradila ruska državna tvrtka Atomstrojexport

Borisov i Putin čuli su se telefonomBorisov i Putin čuli su se telefonomRuski premijer Vladimir Putin i njegov bugarski kolega Boiko Borisov telefonski su u četvrtak razgovarali o energiji, navela je bugarska vlada dok Sofija želi razmotriti svoje sudjelovanje u planovima koje podržava Rusija.

Navodeći plan centrale u Beleneu, plinovoda Južni tok koji će transportirati plin od Rusije prema Europi preko Crnog mora i naftovoda Burgas-Aleksandrupolis, priopćenje bugarske vlade navodi da su dvojica šefova vlada razgovarala o planovima u kojima su dvije zemlje partneri.

Borisov je rekao da njegova zemalja razmatra pojedinosti zaključenih sporazuma, prema priopćenju.

Zbog gospodarske krize novi šef bugarske vlade desnog centra želi ponovno razmotriti plan gradnje nuklearne centrale od 2000 MW na Dunavu koju bi gradila ruska državna tvrtka Atomstrojexport. Dvojica čelnika su se obvezala da će nastaviti aktivne razgovore o tim planovima partnerstva u budućnosti te da će se sastati čim to bude moguće, prema priopćenju.

Bugarska koja se pridružila i planu plinovoda Nabucco koji usmjerava plin prema Europi zaobilazeći Rusiju, gotovo u potpunosti ovisi o Moskvi za opskrbu plinom i naftom.

Telefonski razgovor je uslijedio nekoliko sati nakon objave pojačanja energetske suradnje između Bugarske i Turkmenistana, koji želi proširiti svoj izvoz plina, čije usmjeravanje za sada ovisi o Rusiji.

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov je obećao Bugarskoj da će joj dostavljati više od 2 milijarde m3 godišnje kada će plinovod Nabucco biti u funkciji, nakon 2014.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika