31.08.2009. / 13:34

Autor: Nacionalova redakcija

Novi propisi: Ratna zločinka Biljana Plavšić seli se u srpski zatvor?

Srpsko pravosuđe priprema pravilnik prema kojem bi haaški osuđenici za ratne zločine mogli izdržavati kaznu u nekom od tamošnjih kaznionica

Haaški uznici: Biljana Plavšić i Jovica StanišićHaaški uznici: Biljana Plavšić i Jovica StanišićU paketu novih pravosudnih zakona, koje će uskoro predložiti Ministarstvo pravosuđa Republike Srbije, nalazi se i propis koji predviđa da osuđenici za ratne zločine osuđeni na Haaškom sudu ubuduće mogu izdržavati kaznu u Srbiji, prenose srbijanski mediji. Potvrdila je to ministrica pravosuđa te zemlje Snežana Malović, uz napomenu da je „odluka o tome na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, uz pristanak Sjedinjenih Država".

Prvi osuđenik za ratne zločine koji bi mogao biti premješten u Srbiju je Biljana Plavšić, bivša politička predvodnica bosanskih Srba, piše beogradska Politika. S obzirom na to da je Biljana Plavšić državljanka Srbije, postoji mogućnost da i ona nastavi izdržavati zatvorsku kaznu u nekom od srpskih zatvora. Biljana Plavšić, koja se od presude nalazi u zatvoru u Švedskoj, prošle je godine zatražila puštanje na privremenu slobodu ili premještaj u neki od zatvora „bliže Srbiji".

Biljana Plavšić osuđena je u Haagu na 12 godina zatvora. S obzirom na to da se za dva mjeseca navršava osam godina od kada je utamničena, postoje veliki izgledi da kao najstariji osuđenik (79) u Švedskoj, bude puštena na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne, što je pravilo švedskog pravosuđa, piše Politika.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika