02.09.2009. / 17:12

Autor: Hina

Uhićene 24 osobe: Nastavlja se akcija protiv organiziranog zločina u BiH i Srbiji

Ravnatelj policije Republike Srpske (RS) Uroš Pena istaknuo je da su među uhićenicima po jedan pripadnik bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), granične policije te MUP-a RS-a

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU akciji uhićenja pripadnika međunarodne zločinačke skupine s Darkom Elezom na čelu do sada su uhićene 24 osobe, od kojih devet u Srbiji i 15 u Bosni i Hercegovini, izjavio je u srijedu srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Uhićeni su pripadnici skupine za koju se osnovano sumnja da je u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj počinila ubojstva, iznude, ucjene, razbojništva, krijumčarenje i trgovinu narkoticima, oružjem i motornim vozilima te pranje novca, objasnio je Dačić na tiskovnoj konferenciji u Beogradu.

Po riječima ravnatelja srbijanske policije Milorada Veljovića, među uhićenicima je i Aleksandar Lučić, koji je noćas priveden u suradnji s hrvatskom policijom.

Ravnatelj policije Republike Srpske (RS) Uroš Pena istaknuo je da su među uhićenicima po jedan pripadnik bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), granične policije te MUP-a RS-a.

"Stupanj organiziranosti i odgovor na pitanje tko je na čelu tek će se utvrditi, iako znamo da je Darko Elez bio vođa kriminalne skupine, ali tko su sve izvršitelji, sudionici, pomagači i u kojem su dijelu pojedinačno ili organizirano počinili kažnjiva djela tek će se otkriti", rekao je Pena.

Dodao je kako je u policiju RS-a već stigao Interpolov zahtjev da se dostave određeni podatci.

"Sasvim je razumljivo da će, kad se bude utvrđivao stupanj organiziranosti, biti još uhićenja", istaknuo je Pena, dodavši kako su njih desetorica uhićena u RS-u, a u Sarajevske županiji petorica.

Darko Elez, po pisanju medija, vođa je klana koji je godinama bio suprotstavljen zločinačkoj skupini Đorđa Ždrala, protiv koje je sud BiH potvrdio optužnicu za ubojstvo negdašnjega visokog dužnosnika MUP-a Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.

Kako se dodaje, za njim je, nakon neuspešna atentata na Đorđa Ždrala 2006., raspisana međunarodna tjeralica, ali je on u međuvremenu pobjegao u Srbiju i dobio njezino državljanstvo, čime je onemogućeno njegovo izručenje pravosudnim tijelima BiH.

Srbijanski ministar policije novinarima je u srijedu rekao da će akcija biti nastavljena, dodavši kako nisu točni navodi pojedinih medija da je Elez dobio srbijansko državljanstvo 2006., već da ga je dobio 2001.

Akcija uhićenja pripadnika kriminalne skupine koju je, kako se sumnja, predvodio Elez, počela je u utorak u Srbiji i BiH.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika