04.09.2009. / 14:36

Autor: Martina Čizmić

Skupo rješenje plinske krize: Tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu skuplji za 65 posto

"Trošak prolaska ruskog plina kroz Ukrajinu prema Europi će se značajno povećati od 1. siječnja. Rasti će za 65-70 posto ovisno o cijeni nafte", rekla je Timošenko

Julija Timošenko i Vladimir PutinJulija Timošenko i Vladimir PutinIznenadni dogovor ruskog premijera Vladimira Putina i ukrajinske premijerke Julije Timošenko o razrješenju budućih plinskih kriza, ostavio je neka neriješena pitanja u zraku. I upravo je premijerka Timošenko otkrila kako je za rješenje problema bio ključan dogovor o cijeni tranzita ruskog plina kroz ukrajinske plinovode.

Kako je izjavila u Kijevu na početku sjednice ukrajinske vlade, cijena tranzita bi od 1. siječnja 2010. će značajno porasti.

"Trošak prolaska ruskog plina kroz Ukrajinu prema Europi će se značajno povećati od 1. siječnja. Rasti će za 65-70 posto ovisno o cijeni nafte", rekla je Timošenko.

Dodala je i kako obje zemlje rade na osiguravanju stabilnosti tranzita za ovu i početak sljedeće godine.

"Rusija i Ukrajina su postigle dogovor da za Božić neće biti nikakvih obustava isporuke plina, kao što je to do sada bio običaj. Sve će biti mirno, zahvaljujući našem trenutnom dogovoru", istaknula je ukrajinska premijerka.

Također je istaknula kako je sa ruskim premijerom dogovorila da se Ukrajini neće nametati nikakve sankcije ukoliko bude kupovala manje plina no što je to predviđeno.

Poskupljenje tranzita moglo bi dovesti do velikog poskupljenja plina i na europskom tržištu koje se u velikom dijelu opskrbljuje upravo plinom iz Rusije. No, poučeni iskustvom od prošle zime, čini se da bi Europljani bili spremni plaćati i skuplji plin, ukoliko budu sigurni da će ga imati tijekom cijele zime.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika