07.09.2009. / 07:31

Autor: Hina

Pobuna: Slovenski državni službenici prijete štrajkom ako im se smanje plaće

"Prijeti nam velik javni dug koji je dugoročno neodrživ jer će nas kamate na kredite tako opterećivati da nećemo imati sredstava za razvojne projekte. Zato treba donijeti odluke", rekao je Križanič za "Mladinu"

Slovenski državni službenici ne žele još jedno smanjenje plaćeSlovenski državni službenici ne žele još jedno smanjenje plaćeSlovenski sindikati zaposlenih u javnom sektoru zaprijetili su pripremama za jesenski štrajk nakon što se u javnosti pojavio vladin dokument o smanjenju njihovih plaća za 6 posto s početkom iduće godine.

"Ako vlada to misli realizirati, nećemo biti pasivni i počet ćemo se organizirati", izjavio je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV u nedjelju glavni tajnik sindikata zaposlenih u znanosti i obrazovanju Branimir Štrukelj.

"Plaće javnog sektora treba ukrotiti", izjavila je u nedjelju Irma Pavlinič Krebs, ministrica za javnu administraciju u Pahorovoj vladi, dodajući da vlada namjerava zamrznuti proračunske izdatke za iduće dvije godine, te da za 160.000 zaposlenih u javnom sektoru odnosno za njihove plaće ide 30 posto proračuna, još 30 posto za socijalne izdatke i subvenciju deficitarne mirovinske blagajne, a sve ostalo za druge potrebe.

Ministrica je zanijekala medijske navode da je dokument koji je neslužbeno iscurio iz vladinih krugova i predviđa smanjenje plaća za 4 posto definitivan dokument, pa će se o njemu još razgovarati sa sindikatima.

Istodobno, ministar financija Franci Križanič u razgovoru za najnoviji broj tjednika "Mladina" dramatično je opisao situaciju u kojoj se nalazi Pahorova vlada koja stoji pred dilemom kako nadoknaditi velik pad proračunskih prihoda i postupno smanjiti velik deficit javnih financija koji se zbog krize pojavio ove godine.

"Prijeti nam velik javni dug koji je dugoročno neodrživ jer će nas kamate na kredite tako opterećivati da nećemo imati sredstava za razvojne projekte. Zato treba donijeti odluke", rekao je Križanič za "Mladinu", spomenuvši mogućnost uvođenja poreza na nekretnine i luksuzne proizvode, ali i potrebu štednje javnoga sektora.

Križanič je ustvrdio da je njegov nedavni prijedlog o povećanju poreza na dohodak iz natprosječnih plaća napadnut u okviru vladajuće koalicije iako se o njemu ranije razgovaralo, te da je i to jedno od rješenja jer premijer Borut Pahor nije naklonjen povećanju postojeće stope PDV-a.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika