07.09.2009. / 07:37

Autor: Hina

Njemačka i Britanija konferencijom potiču Afganistan da preuzme odgovornost

"Svi smatramo da je važno, osam godina nakon intervencije u Afganistanu, izvršiti pritisak i pronaći način da Afganistance uvjerimo da postupno moraju preuzeti odgovornost" za zemlju, rekla je Merkel

Njemačka i Velika Britanija žele pomoći AfganistanuNjemačka i Velika Britanija žele pomoći AfganistanuMeđunarodna konferencija o Afganistanu održat će se do kraja 2009., a njezin cilj bit će poticanje Afganistanaca da preuzmu odgovornost za vlastitu zemlju, najavili su u nedjelju u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Gordon Brown.

Njemačka, Velika Britanija i Francuska inicirale su sazivanje konferencije uz pomoć SAD-a. Cilj im je pokušati potaknuti Afganistance "da preuzmu odgovornost" za vlastitu zemlju te da pokušaju postići napredak na području sigurnosti, upravljanja zemljom te na području razvoja, kazala je Merkel prije razgovora s Brownom.

"Svi smatramo da je važno, osam godina nakon intervencije u Afganistanu, izvršiti pritisak i pronaći način da Afganistance uvjerimo da postupno moraju preuzeti odgovornost" za zemlju, rekla je Merkel.

Konferenciji će prisustvovati nova afganistanska vlada, oformljena nakon predsjedničkih izbora, potom predstavnici UN-a, NATO-a i zemalja donatorica, izjavio je Brown.

Mjesto održavanja konferencije još nije utvrđeno.Inače njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na "temeljitu i brzu" istragu, provedenu pod vodstvom NATO-a, o događajima vezanim za zračni udar u sjevernom Afganistanu, koji je uslijedio na njemački zahtjev.

Istraga treba pokazati sve okolnosti i opravdanost napada, a posebno da li su u njemu poginuli civili. Kancelarka je istaknula kako će "duboko žaliti" ako je u zračnom napadu poginuo neki civil, te je ustrajala na tome kako je cilj njemačke misije u Afganistanu pridobiti potporu i povjerenje stanovništva.

Afganistanski dužnosnici tvrde da je u zračnom napadu izvršenom u petak rano ujutro u pokrajini Kunduz poginulo 70 ljudi. Zračni napad uslijedio je nakon što su talibanski militanti ukrali dvije cisterne goriva, a stanovnici se okupili da izvuku malo benzina iz cisterni.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika