08.09.2009. / 13:19

Autor: Boris Bilas

Žarko Laušević na slobodi ukoliko ga izruče Srbiji

Potjernica za Lauševićem automatski će biti ukinuta jedino ukoliko Vrhovni sud Srbije prihvati zahtjev tužitelja Radovanovića za zaštitu zakonitosti

Žarko LauševićŽarko LauševićŽarko Laušević 49-godišnji glumac najpozantiji po ulogama u seriji Sivi dom i filmu Oficir s ružom već neko vrijeme u SAD-u čeka izručenje u Srbiju gdje bi trebao odslužiti kaznu od 13 godina zatvora zbog ubojstva dvojice mladića u Podgorici u srpnju 1993. godine.

Međutim, prema najnovijim informacijama iz Srbije Laušević bi se, ukoliko ga SAD izruče, mogao naći na slobodi. Beogradski Blic donosi izjavu glavnog tužitelja Srbije Slobodana Radovanovića koji navodi kako će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Srbije na duljinu kazne koju Laušević treba odslužiti.

Radovonaović, naime, smatra da je Vrhovni sud Crne Gore prekršio zakon te je Lauševiću izrekao previsoku kaznu.

"Ukoliko Vrhovni sud Srbije prihvati zahtjev tužitelja, Lauševiću će kazna od 13 godina zatvora biti ublažena. Kako je on već proveo četiri godine i sedam mjeseci u zatvoru, praktično bi se našao na slobodi" kaže izvor „Blica"

Lauševiću je 2001. Vrhovni sud Crne Gore izrekao presudu od 13 godina zatvora zbog krivičnoga dijela prekoračenja nužne obrane, jer je hicima iz pištolja u noći između 30. i 31. srpnja 1993. u podgoričkom kafiću „Epl" usmrtio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.

Žarko Laušević i dalje je u pritvoru u New Yorku i čeka odluku američkog suda o deportaciji u Srbiju, nakon što je 2. lipnja uhićen zbog neposjedovanja boravišne vize.

Američki sud bi odluku u slučaju Laušević mogao donijeti 14. rujna. Tada je zakazano sljedeće ročište koje je na zahtjev Lauševićevog branitelja već dva puta bilo odgađano.

Ukoliko Vrhovni sud Srbije odbije zahtjev tužitelja, a Laušević bude izručen iz SAD, glumac, koji je državljanin Srbije, biti će uhićen odmah po dolasku na srpski teritorij, budući da je i dalje na snazi potjernica koju je raspisao srpski sud.

Potjernica za Lauševićem automatski će biti ukinuta jedino ukoliko Vrhovni sud Srbije prihvati zahtjev tužitelja Radovanovića za zaštitu zakonitosti.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika