08.09.2009. / 16:01

Autor: Hina

BiH: Počelo suđenje Draganu Čoviću i Edhemu Bičakčiću

Obojica bivših federalnih dužnosnika već su izjavili kako se ne osjećaju krivim ni po jednoj točki optužnice, tvrdeći kako su sve odluke bile u skladu s tadašnjim zakonima

Dragan ČovićDragan ČovićPred vijećem Suda Bosne i Hercegovine u utorak je počelo suđenje predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganu Čoviću i bivšem predsjedniku federalne vlade Edhemu Bičakčiću, optuženima zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti.

Posebni odjel za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije pri Tužiteljstvu BiH optužio je Bičakčića i Čovića da su kao premijer, odnosno zamjenik federalnog premijera 1999. donijeli protuzakonitu odluku o izdvajanju gotovo osam milijuna konvertibilnih maraka (oko četiri milijuna eura) za kupnju, odnosno uređenje stanova dužnosnicima i namještenicima federalne vlade te drugih tijela vlasti.

Obrazlažući optužnicu, međunarodni tužitelj Peter Korneck u utorak je pred sudskim vijećem kazao kako postoje dokazi o desetcima protuzakonitih novčanih transakcija provedenih na temelju odluke što su je potpisali Bičakčić i Čović.

Najavio je više svjedoka čiji bi iskazi trebali potvrditi da je provedbom prijepornih odluka federalni proračun oštećen za više milijuna maraka.

Obojica bivših federalnih dužnosnika već su izjavili kako se ne osjećaju krivim ni po jednoj točki optužnice, tvrdeći kako su sve odluke bile u skladu s tadašnjim zakonima.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika