09.09.2009. / 16:01

Autor: Hina

Nakon Zapadne obale Izrael gradi i 486 stanova u istočnome Jeruzalemu

Izrael je natječaj za gradnju u istočnom Jeruzalemu raspisao i lani u jesen, ali ga je uprava poništila nezadovoljna ponuđenim cijenama

Izrael je odobrio gradnju 486 stanova u okupiranom istočnom Jeruzalemu, 48 sati pošto je najavio gradnju 455 stanova na Zapadnoj obali, unatoč osudi međunarodne zajednice i pozivu Bruxellesa na trenutačni prekid, prenijele su agencije u srijedu.

"Ministarstvo stanovanja odobrilo je taj projekt u četvrti Pisgat Zeev", rekao je u srijedu za agenciju AFP dužnosnik izraelske uprave koji je želio ostati neimenovan.

Izrael je natječaj za gradnju u istočnom Jeruzalemu raspisao i lani u jesen, ali ga je uprava poništila nezadovoljna ponuđenim cijenama.

Gradnja u istočnom Jeruzalemu najavljena je dva dana pošto je Izrael odobrio gradnju 455 stanova na okupiranoj Zapadnoj obali unatoč snažnim međunarodnim pritiscima.

Švedsko predsjedništvo Europske unije pozvalo je u utorak Izrael da odmah prekine aktivnosti vezane uz gradnju jer su "protuzakonite prema međunarodnom pravu i zapreka miru", prenijela je agencija dpa.

Ocjenjuje se da izraelski premijer Benjamin Netanyahu namjerava odobriti gradnju stotina novih stanova na okupiranim područjima prije nego što prihvati američke i palestinske zahtjeve za privremeno zamrzavanje gradnje.

Takvu je izjavu za medije u petak dao i jedan izraelski dužnosnik.

Oko 300.000 izraelskih doseljenika živi na Zapadnoj obali, a više od 200.000 naselilo ih se u desetak četvrti u istočnom Jeruzalemu.

Prekid širenja židovskih naselja za palestinsku vlast je preduvjet za nastavak mirovnih pregovora jer Palestinci buduću državu vide na Zapadnoj obali, istočnom Jeruzalemu i Pojasu Gaze.

Sva tri područja Izrael je osvojio ratom 1967., a iz Gaze se povukao 2005.

Širenje izraelskih kolonija izazvalo je nezapamćenu nepetost između Izraela i Washingtona pošto je predsjednik Barack Obama pozvao Netanyahua da to zaustavi.

Posebni američki izaslanik George Mitchell trebao bi se ovog tjedna na Bliskom istoku s Netanyahuom dogovoriti o prestanku gradnje prije mogućega trojnog sastanka Netanyahua, Obame i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa krajem rujna na Općoj skupštini UN-a.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika