09.09.2009. / 17:06

Autor: Hina

Zbog neplaćenog poreza Dogan Yayin Holding kažnjen sa 1,7 milijardi eura

Porezne vlasti u veljači su optužile DYH, vlasnika vodećih dnevnika Hurriyet i Milliyet te televizijskih kanala kao što su CNN-Turk i Star, da kasni u plaćanju poreza

Recep Tayyip ErdoganRecep Tayyip ErdoganTurska porezna uprava je najveću medijsku grupu u toj zemlji Dogan Yayin Holding (DYH) kaznila s 3,75 milijarda turskih lira ili 1,7 milijarda eura, objavio je u srijedu taj holding putem svojih novina.

DYH i vlada premijera Recepa Tayyipa Erdogana odavno se u sporu zbog vladajuće stranke Pravda i razvoj (AKP, koja je proizašla iz islamističkog pokreta) i premijer je i prije kritizirao način na koji su mediji u Doganovu vlasništvu pratili rad njegove vlade.

Porezne vlasti u veljači su optužile DYH, vlasnika vodećih dnevnika Hurriyet i Milliyet te televizijskih kanala kao što su CNN-Turk i Star, da kasni u plaćanju poreza.

Izrečenom kaznom DYH mora platiti zaostale porezne dugove za 2005., 2006. i 2007., no ta grupa, koja nadzire više od polovice privatnoga turskog medijskog tržišta, tvrdi da je na vrijeme podmirila svoje obveze.

Tursko pravosuđe još nije iznijelo pravorijek u tome sporu.

Sukob medijske grupe i vlade premijera Erdogana izbio je kad je Dogan objavio da je vlada upeletena u skandal humanitarne udruge "Deniz Feneri", koja je u Njemačkoj optužena za pronevjeru, a inače je bliska turskoj vladi.

Izvješćivanje DYH-a o toj aferi razbjesnilo je Erdogana.

DYH je i inače kritički pisao o AKP-u, stranci na vlasti od 2002., za koju laički krugovi u Turskoj sumnjaju da želi islamizirati Tursku, muslimansku, ali sekularnu državu.

Vlada je provela više demokratskih reforma kako bi ojačala svoje izglede za pristup Europskoj uniji, koja pak drži da Ankara treba učiniti više, napose za medijske slobode i slobode pojedinaca.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika