10.09.2009. / 11:17

Autor: Hina

Tadić: Posjet Palama nije miješanje u unutarnje poslove BiH

Bošnjački i srpski član predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović u srijedu su oštro optužili jedan drugoga glede opravdanosti posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Palama.

Boris TadićBoris TadićPredsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da njegov nedavni posjet Palama ne predstavlja miješanje u unutarnje poslove BiH i izrazio nadu da će do kraja godine posjetiti Sarajevo, prenosi u četvrtak beogradski tisak.

U izjavi dnevnom listu "Politika", Tadić je kazao kako nema govora da je prekjučerašnji posjet miješanje u unutarnje stvari BiH i da će Srbija uvijek poštivati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i sve što se dogovore tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

"Volio bih da se do kraja godine realizira moj posjet Sarajevu. Neka me pozovu, odmah ću doći. Poziv do sada nije stigao. Možda je razlog što Ratko Mladić nije u Haagu ili neko unutarnje pitanje BiH. Ponavljam, neka me pozovu, odmah ću doći. A moj poziv predstavnicima Bošnjaka uvijek je otvoren. Dobrodošli su na razgovor", rekao je srbijanski predsjednik.

Dodao je da Srbija, kao potpisnica Daytonskog sporazuma, poštuje teritorijalni integritet BiH i da niti jednim potezom to neće ugroziti, te da "ne treba tražiti problem tamo gdje ga nema".

Izgradnja škole na Palama, otvorenju koje je nazočio, po riječima Tadića, davno je dogovorena u okviru specijalnih i usporednih veza Srbije i Republike Srpske.

"Ponovo upućujem otvoren poziv institucijama federacije da uspostavimo specijalne i usporedne veze kako bismo radili na dobrobit Srba i Bošnjaka, ulagali u obrazovanje i poštivali našu tradiciju i kulturu. Predložio sam da izgradimo školu, primjerice, u Raškoj oblasti ili Sandžaku, koja će se zvati 'Bosna'. Sa zadovoljstvom ću nazočiti njezinu otvaranju", kazao je Tadić.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak je na Palama u Bosni i Hercegovini otvorio osnovnu školu nazvanu "Srbija".

Tadićev dolazak na Pale najavljen je diplomatskim kanalima ministarstvu vanjskih poslova BiH, no on se nije susreo ni s jednim bosanskohercegovačkim dužnosnikom, a pratili su ga predsjednik i premijer Republike Srpske Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik.

Bošnjački i srpski član predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović u srijedu su oštro optužili jedan drugoga glede opravdanosti posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Palama.

Silajdžić je u srijedu zatražio da se o tome događaju izvanredno raspravlja na redovitoj sjednici Predsjedništva BiH držeći kako je riječ o narušavanju državnog suvereniteta. Radmanović je pak reagirao priopćenjem u kojemu je optužio Silajdžića da je "jedan društveno koristan događaj" ponovno iskoristio za napad na RS i Srbiju.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika