15.09.2009. / 14:22

Autor: Boris Bilas

Kako se Carla del Ponte željela riješiti četničkog vojvode Vojislava Šešelja

Ako Vijeće sigurnosti produži mandat Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, ustupanja predmeta najvjerojatnije neće biti

Carla del PonteCarla del PonteU Srbiji se ovih dana sve više piše o mogućnostima da srpsko pravosuđe preuzme neke od slučajeva haškog Tribunala. Kako piše beogradska Politika razgovori o konkretnim predmetima još se neće voditi niti se očekuje da sa Suda objave koje bi predmete mogli ustupiti Srbiji.

Datum zatvaranja Suda za sada još uvijek nije poznat, jer je Europski parlament tražio da mandat Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju bude produžen i poslije 2011. godine. Zbog toga se može očekivati da će taj sud zadržati svoje predmete sve dok zatvaranje ne bude gotova stvar. Vrlo je vjerojatno da Tribunal, iako u međuvremenu priprema takozvanu izlaznu strategiju, do konačnog objavljivanja datuma prestanka svog rada neće otkriti koji će predmeti biti ustupljeni, ne samo, Srbiji, nego i BiH ili Hrvatskoj.

Dakle, ako Vijeće sigurnosti produži mandat Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, ustupanja predmeta najvjerojatnije neće biti.

U ovom kontekstu Politika donosi i informaciju kako je prije nekoliko godina bivša glavna tužiteljica Carla del Ponte srpskom istražnom sucu Vijeća za ratne zločine nudila suđenje Vojislava Šešelja. Tada se od toga odustalo zbog pritisaka Srpske radikalne stranke.

Kada je riječ dvojici preostalih bjegunaca pred haškim sudom, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, može se očekivati da će haški sud insistirati na međunarodnom suđenju, ako oni budu uhićeni. Čak se spominje i mogućnost da će za te procese biti formirano posebno vijeće u okviru Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika