15.09.2009. / 19:07

Autor: Hina

UN: Postoje dokazi o izraelskim i Hamasovim ratnim zločinima u Gazi

U izvješću na gotovo 600 stranica o činjenicama koje je utvrdila misija kaže se također da bi ispaljivanje raketa palestinskih militanata na Izrael, gdje nije bilo vojnih ciljeva, bio ratni zločin, a moguće i zločin protiv čovječnost

Postoje dokazi da su i izraelska vojska i palestinski militanti počinili ratne zločine, a moguće i zločine protiv čovječnosti, u prošlom sukobu u Pojasu Gaze, objavili su Ujedinjeni narodi u utorak.

"Misija je zaključila da su izraelske vojne snage izvele akcije koje se mogu izjednačiti s ratnim zločinima, a moguće u nekim oblicxima i sa zločinima protiv čovječnosti", rekao je novinarima UN-ov istražitelj Richard Goldstone.

U izvješću na gotovo 600 stranica o činjenicama koje je utvrdila misija kaže se također da bi ispaljivanje raketa palestinskih militanata na Izrael, gdje nije bilo vojnih ciljeva, bio ratni zločin, a moguće i zločin protiv čovječnosti.

Izrael je brzo reagirao izjavom koju je objavila njegova diplomatska misija u Ženevi da nije surađivao u Goldstoneovoj istrazi.

"Njegov je mandat bio jasno jednostran i zanemarivao je tisuće Hamasovih raketnih napada na civile u južnom Izraelu, zbog kojih je operacija u Gazi bila nužna", kaže se u izjavi.

Goldstone je UN-ovu Vijeću sigurnosti preporučio da od Izraela zatraži istragu mogućih zločina svojih snaga, koje bi bile "neovisne i u skladu s međunarodnim standardima" te osnuje povjerenstvo stručnjaka za ljudska prava koji bi pratili taj proces.

Ako to Izrael ne učini, Vijeće bi sigurnosti trebalo događaje u Gazi prepustiti tužitelju Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu, kaže se u sažetku izvješća.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika