18.09.2009. / 19:50

Autor: Hina

Clinton o utjecaju iranskoga nuklearnog programa na svjetsku sigurnost

"Iran će platiti dodatnu cijenu ako nastavi prkositi, bit će više izolacije i gospodarskog pritiska, te manje mogućnost napretka za iranski narod", rekla je Clinton

Hillary ClintonHillary ClintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u petak kako odbijanje Irana da dokaže miroljubivu namjenu svoga nuklearnog programa ima "duboke posljedice" za svjetsku sigurnost.

Istaknuvši kako ponuda Obamine vlade za diplomatski pristup Iranu ostaje na stolu, Clinton je upozorila da se Teheran suočava s novim sankcijama i još većom izolacijom, ako ne posluša međunarodne zahtjeve da otvoreno predoči svoje nuklearne planove, izvješćuje Associated Press.

Također je upozorila da istječe vrijeme u kojem Iran može pokazati da ozbiljno shvaća zabrinutost što prati njegov nuklearni program te da će to pitanje biti prioritetno sljedeći tjedan na 64. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku.

"Iranski nastavak neispunjavanja obveza nosi duboke posljedice za sigurnost SAD-a i naših saveznika", rekla je Clinton u govoru na Brookings institutu, liberalnom "think-tanku" sa sjedištem u Washingtonu.

"Mi nismo zabrinuti zbog prava Irana na miroljubiv razvoj nuklearne energije, već zbog njegove odgovornosti da dokaže kako je njegov program namijenjen isključivo u miroljubive svrhe", kazala je Clinton.

"To nije teško napraviti. Iransko odbijanje suradnje narušilo je vjerodostojnost njegovih tvrdnja da ne razvija nuklearno oružje", dodala je čelnica američke diplomacije.

"Iran će platiti dodatnu cijenu ako nastavi prkositi, bit će više izolacije i gospodarskog pritiska, te manje mogućnost napretka za iranski narod", rekla je.

Clinton će se na zasjedanju Opće skupštine UN-a sastati sa svojim kolegama iz drugih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Velike Britanije, Kine, Francuske i Rusije, te Njemačke, kako bi razmotrili daljnje poteze prema Iranu. Šest velikih sila, koje tvore tzv. skupinu P5+1, ponudile su Iranu poticaje zaustavi li aktivnosti koje mogu dovesti do razvoja atomskog oružja.

"Naša poruka će biti jasna: mi smo ozbiljni, a uskoro ćemo vidjeti jesu li i Iranci ozbiljni", rekla je Clinton.

"Tu nije riječ o procesu zbog procesa. U New Yorku ćemo raditi s našim partnerima kako bismo u žarište doveli izbor pred kojim je Iran, te naglasili da angažman mora proizvesti stvarne rezultate i da ne želimo razgovore bez akcije", rekla je državna tajnica.

Iran, koji tvrdi da je njegov nuklearni program miroljubiv, za sada nije prihvatio paket poticaja unatoč upozorenjima da će odbijanje voditi do novog kruga sankcija UN-a. Režim u Teheranu već je podvrgnut trima paketima sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.

Sastanak čelnika diplomacija skupine P5+1 zakazan je za sljedeću srijedu, 23. rujna, u UN-u, a 1. listopada politički direktori ministarstava vanjskih poslova šest zemalja sastat će se s glavnim iranskim nuklearnim pregovaračem kako bi razmotrili odgovor Teherana.

Mjesto održavanja tog sastanka još nije određeno.

Diplomatska aktivnost se užurbala nakon objave novog izvješća Međunarodne agencije za atomsku energijeu (IAEA), u kojem njezini stručnjaci iskazuju uvjerenje da je Iran već sada sposoban proizvesti nuklearno oružje te da razvija balistički projektil koji može nositi nuklearnu bojnu glavu.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 18.09.09. 21:15

fašisti


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika