20.09.2009. / 10:49

Autor: Hina

FBI uhitio Afganistanca zbog navodne terorističke urote Al Kaide u SAD-u

Zazi je u telefonskoj izjavi za Denver Post od subote negirao da pripada Al Kaidi ili da je sudjelovao u terorističkoj uroti

Agenti FBI-a odveli su Zazija i njegovog ocaAgenti FBI-a odveli su Zazija i njegovog ocaAgenti FBI-a su u subotu navečer, po lokalnom vremenu, u Denveru, Kolorado, uhitili Nadžibulaha Zazija, 24-godišnjeg taksista podrijetlom iz Afganistana, zbog navodnog sudjelovanja u uroti za terorističke napade u New Yorku, izvješćuju rano u nedjelju američke TV mreže.

Zazi i njegov otac, Muhamed Zazi (57), s lisicama na rukama su izvedeni iz svog doma u denverskom predgrađu Aurora, no vlasti nisu objavile za koje se optužbe terete, navodi se u televizijskim izvješćima.

Arthur Folsom, odvjetnik Nadžibulaha i Muhameda Zazija, sastao se njima u uredima FBI-a u Denveru u subotu navečer, izjavila je Wendy Aiello, suradnica odvjetnika Folsoma.

Još dva uhićenje se očekuju u New Yorku, kazao je za CNN izvor blizak istrazi.

Jedan od pojedinaca kojeg su vlasti više puta ispitivale, pristao je surađivati, kazao je izvor.

U subotu je Nadžibulah Zazi, kojeg su istražitelji ispitivali posljednja tri dana, odbio doći na četvrti dan razgovora, po savjetu odvjetnika.

Zazi je navodno priznao veze s Al Kaidom, kazali su dužnosnici upoznati s istragom.

Odvjetnik Folsom je te navode zanijekao u petak, kazavši da Zazi nije priznao veze s Al Kaidom niti je bio polaznik logora za obuku terorista u Pakistanu.

I Zazi je u telefonskoj izjavi za Denver Post od subote negirao da pripada Al Kaidi ili da je sudjelovao u terorističkoj uroti.

Zazijev dolazak u New York prošloga tjedna pokrenuo je niz racija FBI-a i Policijske uprave New Yorka, koje su trebale poremetiti ono što su vlasti opisale kao "stvarni" pokušaj napada na mete u New Yorku.

Kompjutor koji je pripadao Zaziju pokazao je da je on istraživao stadione za baseball i američki nogomet, te lokacije korištene u nedavnom 'Fashion Week-u' u New Yorku, kazali su policijski dužnosnici za ABC News.

Iako dužnosnici kažu da ne znaju točno koji su ciljevi navodne urote, sadržaj Zazijevog kompjutora daje važan uvid u ono što je mogao planirati.

Izvori upoznati s istragom, kazali su da je Zazi imao i video snimku Grand Central Terminala, newyorškog glavnog kolodvora na kojem se križaju brojne linije željeznice i metroa, a kroz čije trgovine i restorane dnevno prođe više od pola milijuna ljudi.

Dužnosnici su kazali kako tekst-poruke koje je slao Zazi sugeriraju da se urota približavala fazi napada. Jedna od poruka kaže "svadbena torta je spremna", što po vlastima može indicirati da je napad spreman. Operativci Al Kaide često su se služili aluzijama na vjenčanje kako bi prikrili planirane terorističke napade, navodi u izvješću ABC News.

Bivši stručnjak za protuterorizam kazao je da su prilikom racija u newyorškoj četvrti Queens, nađene naprtnjače, kompjutori i zemljovidi. Policijski dužnosnici su kazali da su u Zazijevu kompjutoru pronađene upute za izradu bombe, što je odvjetnik Folsom zanijekao.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika